Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кацаров е сезирал прокуратурата за нарушения на Борисов, Ананиев и Ангелов по детската болница


Костадин Ангелов, Кирил Ананиев и Бойко Борисов в Министерския съвет
Костадин Ангелов, Кирил Ананиев и Бойко Борисов в Министерския съвет

Министерството на здравеопазването е изпратило на Специализираната прокуратура сигнал с данни за нарушения на бившите управляващи във връзка с проекта за изграждане на детска болница в София. Това съобщи в четвъртък служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на дебат по темата в пленарната зала на парламента.

От думите му стана ясно, че в сигналът са посочени действия на „всички длъжностни лица, ангажирани по този казус“, включително на бившия премиер Бойко Борисов и бившите му здравни министри Кирил Ананиев и Костадин Ангелов.

Като най-сериозното установено нарушение по случая Кацаров посочи обстоятелството, че създадената държавна компанията за управление на проекта за детска болница е превела авансово 9 млн. лева на консорциума от фирми от групата на “Главболгарстрой“ (ГБС), без да има законово основание за това.

Няколко часа по-късно от Специализираната прокуратура съобщиха, че сигналът е разпределен на обвинител, който вече е разпоредил “извършването на комплексна проверка от страна на органите на АДФИ и КПКОНПИ“.

Бившите управляващи бяха сключили договор за изграждане на специализираното лечебно заведение в недовършен строеж в двора на Медицинска академия в София. На 23 юни служебното правителство реши, че старият строеж ще бъде съборен, а на негово място ще има нова, модерна сграда. В края на юли беше прекратен и договорът с ГБС.

Изграждането на детска болница с всички медицински грижи, необходими за лечението на деца, е тема, която се обсъжда от години. Правителството на ГЕРБ възнамеряваше да продължи строителството на изоставена сграда, замислена през 70-те, въпреки масовата съпротива от педиатри и родители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG