Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата образува дело заради изграждането на детската болница


В София неколкотрано се проведоха протести срещу плана за детската болница.
В София неколкотрано се проведоха протести срещу плана за детската болница.

Специализираната прокуратура съобщи, че е започнала дело за длъжностно престъпление заради поръчката за изграждане на детска болница. Досъдебното производство е за това, че длъжностно лице от Министерството на здравеопазването е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка с предмет "Избор на изпълнител за изграждане на Национална многопрофилна детска болница".

Вероятно става дума за сигнала на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който беше подаден през август миналата година, пише Mediapool. По думите на Кацаров в него има данни за редица нарушения в конкурсната процедура, проведена по времето на управлението на ГЕРБ. Служебният министър каза, че са преведени авансово 9 млн. лв. на консорциума от фирми от групата на "Главболгарстрой" (ГБС), без да има законово основание за това.

В сигнала са посочени действия на „всички длъжностни лица, ангажирани по този казус“, включително на бившия премиер Бойко Борисов и бившите му здравни министри Кирил Ананиев и Костадин Ангелов.

Бившите управляващи от ГЕРБ бяха сключили договор за изграждане на специализираното лечебно заведение в недовършен строеж в двора на Медицинска академия в София. На 23 юни служебното правителство реши, че старият строеж ще бъде съборен, а на негово място ще има нова, модерна сграда. В края на юли беше прекратен и договорът с ГБС.

Изграждането на детска болница с всички медицински грижи, необходими за лечението на деца, е тема, която се обсъжда от години. Правителството на ГЕРБ възнамеряваше да продължи строителството на изоставена сграда, замислена през 70-те, въпреки масовата съпротива от педиатри и родители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG