Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР даде удълбочаването на пристанище Варна на прокуратурата


При удълбочаването на пристанището във Варна, възложено през есента на 2019 г., е извършено престъпление. Това е заключението на проверката на Икономическа полиция, която започна в началото на тази година по сигнал на транспортното министерство.

Затова МВР е предало на прокуратурата материалите по преписката с мнение, че тя трябва да образува досъдебно производство за неизгодна сделка, съобщи във вторник пресцентърът на вътрешното министерство.

Удълбочаването струва на държавата близо 400 млн.лв., които са отпуснати от държавното дружество “Пристанищна инфраструктура” на собствената му фирма “Транспортно строителство и възстановяване”. След това обаче парите стигат до частната “ЕС Билд”, която преотдава поръчката на руската компания “Гидрострой”, установи преди време разследване на “Дневник”.

“В хода на проверката е установено, че първоначално избраното дружество не е разполагало с нужния ресурс и техника за възложената дейност, а второто е имало малък екип от специалисти и техника, което не позволява извършването на подобна дейност”, потвърждава проверката на МВР.

Този казус привлече общественото внимание заради обстоятелството, че в района на варненското пристанище е и портът на ТЕЦ “Варна”, чийто собственик е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган.

Проверката за удълбочаването на варненското пристанище беше сред посочените преди ден от МВР 116 случая, по които няма данни държавното обвинение да е взело някакво отношение.

Сред обектите на въпросните сигнали са главният прокурор Иван Гешев, депутатът от ДПС Делян Пеевски, столичната кметица Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков, тъстът на бизнесмена Христо Ковачки и общински съветник от Перник - Божидар Живков, бившите здравни министри Кирил Ананиев и Костадин Ангелов и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG