Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията обяви, че при строежа на кея в резиденцията на Доган има данни за престъпление 


Част от кея пред лятната резиденция на Ахмед Доган в парк "Росенец"

При изграждането на кейовата стена пред лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк “Росенец” е извършено престъпление - нанасяне на неверни данни в констативен нотариален акт.

Това съобщи в понеделник пресцентърът на МВР, позовавайки се на резултати от проверка на Икономическа полиция, която започна през миналата есен по сигнал на “Демократична България” (ДБ).

Вътрешното министерство ще изпрати заключенията си на прокуратурата с мнение, че по случая трябва да бъде образувано разследване. В сигнала на ДБ се твърдеше, че на 2 септември 2016 г. пристанището в резиденцията е било заличено документално, а на 24 февруари 2020 г. отново е било нанесено в кадастъра, но вече с по-голяма площ.

“След изискани документи от редица институции, включително и снимков материал, е установено, че към 2016 г. хидротехническото съоръжение е било с площ от 1 029 кв. м, а през 2020 г. на негово място е нанесен нов имот с площ от 5 838 кв. м", съобщават от полицията.

Проверката е установила, че това се е случило на база на изготвено “експертно конструктивно становище-обследване”, на чието основание “са очертавани границите и дължината на съоръжението”.

Затова от Икономическа полиция са стигнали до извод, че в констативен нотариален акт от 18 март 2020 г. “умишлено са нанесени неверни обстоятелства на база конструктивното становище, изготвено от 53-годишен инженер от Бургас”.

В парк „Росенец“ се намира резиденция, използвана от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. През юли 2020 г. съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови съпартийци се опитаха да стигнат до държавния плаж близо до резиденцията, но не бяха допуснати до брега от служители на Националната служба за охрана (НСО).

Дни след акцията на Иванов няколко хиляди протестиращи опитаха да стигнат до плажа по суша, а ДПС организира пристигането на свои симпатизанти, които да пазят имота на Доган. Това беше използвано от полицията като претекст да не допусне протестиращите до плажа. Така се стигна до сблъсъци с полицаите.

Този случай повдигна въпроса за достъпа до плажа, който е публична държавна собственост, както и за редица постройки в района, за които се оказа, че са строени без документи. Институциите заявиха намерение да разрушат незаконните постройки, но до момента това не се е случило.

Думите са повече от делата. Една година след Росенец
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG