Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Време е да спрат със своите обиди". Унгария привика посланика на Украйна


Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто
Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто

Външното министерство на Унгария привика посланичката на Украйна в Будапеща Любов Непоп, предаде Ройтерс. В своя позиция, публикувана в сряда, министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто посочи като причина "обидни коментари" от страна на Киев във връзка с позицията на Будапеща за руската инвазия.

Новината идва на фона на обтегнати отношения между двете съседни държави, като преди седмица Унгария обвини Украйна в опит да повлияе на изборите в страната в полза на опозицията.

Министърът на външните работи Петер Сиярто каза в изявление на 6 април, че Унгария е осъдила инвазията на Русия, признала е суверенитета на Украйна и е приела стотици хиляди бежанци, които бягат от войната.

"Време е украинските лидери да спрат със своите обиди, насочени към Унгария, и да уважат волята на унгарския народ", каза Сиярто, имайки предвид преизбирането на Виктор Орбан за премиер на страната. В неделя неговата партия "Фидес" спечели вота с убедителна преднина пред опозицията.

Изявлението на Сиярто дойде в отговор на украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че Орбан ще трябва да избира между Москва и "другия свят" и че унгарският лидер се страхува от руското влияние.

Орбан осъди инвазията на Русия в Украйна, но също така се въздържа от критики към руския президент Владимир Путин. Унгарският премиер също така отхвърли идеята за ограничаване на вноса на петрол и газ от Русия за Европейския съюз, като каза, че това би разрушило икономиката на Унгария.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG