Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютно недопустимо." Правителството поиска Радев да освободи шефа на НСО


Президентът Румен Радев и шефът на НСО ген. Емил Тонев

Министерският съвет предлага на президента Румен Радев да освободи от длъжност на началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев. Това съобщи пред журналисти в сряда Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков.

Основният мотив за предложението е фактът, че НСО е предала на прокуратурата видеоматериали от служебните и официалните входове на Министерския съвет. Става въпрос за разследване на Софийската градска прокуратура, за което от обвинението не са давали информация.

Предаването на записите от камерите представлява нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на Министерския съвет (МС), посочи Бориславова. По думите ѝ в сградата на МС се намира контактната точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления директно до Европейската прокуратура.

"Тук има защитени свидетели, които искат да предоставят информация, да подадат сигнал, и с предаването на тези видеозаписи се компрометира поверителността на личността на подателите на сигналите и се застрашават техните права, което МС осъжда и счита за абсолютно недопустимо", каза Бориславова.

Преди дни правителството официално потвърди, че държавното обвинение е поискало кадрите от всички входове и изходи на МС, направени за един месец - от 23 февруари до 23 март. Именно в този период европейската главна прокурорка Лаура Кьовеши беше на официално посещение в София и се срещна с премиера Кирил Петков.

По закон президентът има право да освободи началника на НСО на основание тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на НСО. Емил Тонев заема поста си от 28 август 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG