Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата призовава Петков на нов разпит за Борисов. Поиска и записи от камерите в Министерския съвет


Кирил Петков и Бойко Рашков по време на представянето на годишния отчет на МВР в четвъртък, 31 март.
Кирил Петков и Бойко Рашков по време на представянето на годишния отчет на МВР в четвъртък, 31 март.

Премиерът Кирил Петков ще бъде призован в понеделник на нов разпит по разследването за изнудване на Васил Божков, по което бяха задържани предшественикът му Бойко Борисов, неговата бивша говорителка Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов. Това съобщи Софийскатата градска прокуратура (СГП) в четвъртък.

Именно след показания на Петков по случая МВР предприе арестите на тримата представители на ГЕРБ на 17 март в условията на неотложност. Те бяха задържани за 24 часа, след което излязоха на свобода, след като СГП прецени, че няма достатъчно доказателства, за да бъдат обвинени.

Впоследствие прокуратурата уточни, че предприетите от полицията действия са незаконни, тъй като е трябвало да бъдат извършени от следователи, и информира, че ще повтори всички разпити и претърсвания по делото, които е възможно. Защитата на Борисов, Арнаудова и Горанов пък атакува в съда арестите им.

От прокуратурата припомниха в четвъртък, че проведеният от разследващ полицай разпит на Петков на 17 март "няма правна стойност", затова трябва да бъде извършен отново. "На същото основание бяха преповторени и разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова, както и на други свидетели", добавиха от СГП.

"Пълно безобразие"

Междувременно премиерът се възмути от неофициална информация в няколко медии, че градската прокуратура е изискала от Националната служба за охрана (НСО) в спешен порядък да ѝ записи от охранителните камери на всички входове и изходи на сградата на Министерския съвет (МС) в периода 23 февруари – 23 март.

"Не съм информиран за това, но ако се окаже вярно, ще е пълно безобразие. Министерски съвет е контактна точка за европрокуратурата. Ако се опитват да видят кой влиза и излиза от МС, за да видят кои са хората, които дават сигнали, това ще е поредният саботаж. Трябва да се види много внимателно дали се опитват да контролират хората, които подават сигнали", коментира Петков по време на свое посещение в Благоевград в четвъртък.

По информация на правния сайт "Лекс" прокурор Мариана Ненкова е изпратила въпросното искане до ръководителя на НСО Емил Тонев. Говорителката на СГП Десислава Петрова нито е потвърдила, нито е отрекла това пред изданието.

Периодът, за който прокуратурата е поискала записите от охранителните камери в МС, съвпада с посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София. Тя пристигна на 16 март и се срещна с Петков. Ден по-късно МВР арестува Борисов, Арнаудова и Горанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG