Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската прокуратура разследва "системна корупция" на "висши публични служители" в България 


Лаура Кьовеши с премиера Кирил Петков по време на посещението ѝ в София миналата седмица
Лаура Кьовеши с премиера Кирил Петков по време на посещението ѝ в София миналата седмица

Европейската прокуратура потвърди официално в понеделник, че е получила няколко сигнала от България, които съдържат “сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители”.

Съобщението идва на фона на посещението на европейската главна прокурорка Лаура Кьовеши миналата седмица в София и последвалите арести на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и ексговорителката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

“Разследванията продължават. Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застрашава изходът на разследванията”, добавиха единствено европейските разследващи.

По време на акцията по задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова пресцентърът на МВР първоначално съобщи, че тя е свързана със 120 сигнала на Европейската прокуратура в България. Впоследствие обаче стана ясно, че тримата са арестувани по разследване за изнудване, което се занимава с твърденията на обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков.

По този повод българската прокуратура уточни, че тези казуси не са от компетентността на европейските ѝ колеги, а адвокатът на Борисов Менко Менков отрече по случая да има данни за измами с евросредства.

В крайна сметка Софийската градска прокуратура (СГП) прецени, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу тримата и те бяха освободени след 24 часа в петък вечерта. Това провокира обвинения от правителството, че държавното обвинение саботира разследванията срещу бившите управляващи.

В понеделник МВР съобщи, че повторно е внесло в СГП предложения за привличането на Борисов, Горанов и Арнаудова към наказателна отговорност и задържането им с прокурорско постановление за 72 часа.

Междувременно премиерът Кирил Петков коментира по време на посещението си в Гърция в понеделник, че “тишината на прокуратурата струва на българските граждани половин милиард лева”. Той имаше предвид констатацията на Държавната финансова инспекция, че от 2014 до 2019 г. лотарийните фирми на Божков са избегнали плащането на над 500 млн. лева такси за хазарт.

“Г-н Божков иска да даде информация. Човек, подкупвал високопоставени длъжностни лица иска да разкаже, а прокуратурата казва, че скайп връзките не са начинът и това не я интересува. Не се разпитват партньорите му, секретарките в Министерството на финансите. Фактът, ако се окаже верен, е, че заради подкуп от 60 млн. лева половин милиард от нашите пари са изтекли”, заяви Петков по време на посещението си в Комотини, където инспектира строежа на газовата връзка между България и Гърция.

Премиерът съобщи и за доклад в Министерството на финансите, който сигнализира как са се одитирали евросредствата. По думите му от него му става известно, че за над 90% процента от евросредствата, които са били под контрола на финансовото министерство, в процедурите е имало само една кандидатстваща фирма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG