Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков определи като "престъпление" изисканите от прокуратурата видеозаписи от Министерския съвет


Кирил Петков

Изискването на записите от охранителните камери в сградата на Министерския съвет (МС) от страна на прокуратурата “граничи на ниво престъпление”, коментира премиерът Кирил Петков пред бТВ.

Правителството официално потвърди, че държавното обвинение е поискало кадрите от всички входове и изходи на МС, направени за един месец - от 23 февруари до 23 март.

Именно в този период европейската главна прокурорка Лаура Кьовеши беше на официално посещение в София и се срещна с Петков. На следващия ден МВР арестува за 24 часа бившия премиер Бойко Борисов, ексговорителката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов в рамките на разследване за изнудване на Васил Божков.

“Две неща са странни. Софийска градска прокуратура изисква целия видеоматериал за един месец. Те искат да видят всеки, който се среща с мен. Опитват да видят кои са хората, даващи сигнали към европрокуратурата, защото Министерски съвет е контактна точка. Това граничи на ниво престъпление. Недопустимо е, ако е така”, коментира Петков.

Той договори с Кьовеши МС самностоятелно да може да подава информация до Европейската прокуратура без тя да минава през българските прокурори.

“Надявам се, че скоро ще разделяме хората в прокуратурата. Нямам доверие на главния прокурор Иван Гешев, но скрито се надявам, че ще има прокурори, които ще застанат на странта на народа в един скорошен момент”, добави Петков.

Той е призован да даде повторни показания в понеделник по делото срещу Борисов, Арнаудова и Горанов. Именно с негов разпит започна акцията на МВР по арестите на тримата. Те обаче бяха освободени, защото прокуратурата обяви, че няма достатъчно доказателства, за да бъдат обвинени.

Освен това обвинението определи като незаконни всички действия на МВР по разследването, защото не са били извършени от следовател. Затова прокуратурата съобщи, че ще повтори всички разпити и претърсвания по случая, които е възможно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG