Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокурор е заплашен с убийство, твърди прокуратурата


Говорителката на главния пролурор Сийка Милева, София, 4 юни, 2021.
Говорителката на главния пролурор Сийка Милева, София, 4 юни, 2021.

Софийската районна прокуратура е започнала разследване по постъпил сигнал за системно следене и закана с убийство на спецпрокурор. Това съобщиха от прокуратурата в четвъртък.

Според държавното обвинение в сряда в служебния кабинет на магистрата е бил намерен хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател.

Пликът е бил в шкаф с канцеларски и други работни материали, като в него са открити патрон с калибър 9х19 мм и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи. Сред тях са „кръв“ и „информиран“, както и името на чужда държава и болница в столицата.

"Недопустимо е прокурор да намери в служебния си кабинет плик, адресиран лично до него, съдържащ патрон и изрезки с послания", каза говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Милева добави, че става дума за прокурор, който повече от година е с поставена охрана, тъй като е бил застрашен. Кабинетът на магистрата се намира в сграда, която се използва от съдебната власт и се охранява от органите на Министерството на правосъдието.

Говорителката каза още, че за случая ще бъдат информирани Европейската комисия, Европейският парламент, посолствата на държавите от Европейския съюз, тези на Великобритания и САЩ също, както и Консултативният съвет на европейските прокурори.

По случая е образувано досъдебно производство. Разследването е възложено на следовател от Софийската градска прокуратура.

В края на март парламентът гласува на първо четене законопроекта за закриване на специализираното правосъдие, като предстои второ четене. Промените предвиждат да се закрият Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG