Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека


Заседанието на Общото събрание на ООН на 7 април 2022 г.
Заседанието на Общото събрание на ООН на 7 април 2022 г.

Русия беше отстранена от Съвета на ООН по правата на човека заради военното й нападение над Украйна. Това стана по предложение на САЩ и след гласуване в Общото събрание на ООН.

В подкрепа на решението гласуваха 93 държави, сред които и България. 24 бяха против.

58 държави гласуваха с „въздържал се“, но техният глас не се взима под внимание заради процедурата. Според нея решението е прието, ако две трети от гласувалите „за“ и „против“ са подкрепили предложението.

Сред тези, които гласуваха „против“, са самата Русия, нейният съюзник във войната Беларус, както и Китай, Сирия, Куба, Алжир, Боливия, Никарагуа, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан. Против бяха и страни от централна Африка.

Резултатите от гласуването. В зелено са гласовете "за", в червено - "против", в жълто - "въздържал се".
Резултатите от гласуването. В зелено са гласовете "за", в червено - "против", в жълто - "въздържал се".

Съветът на ООН по правата на човека е международен правозащитен орган. Неговите членове се избират с мандат от 3 години. Русия е част от институцията за периода от 2021 до 2023 г.

Гласуването в ООН означава, че Русия ще може да участва в заседанията на съвета, но няма да може да се изказва, нито да гласува.

През 2011 г. от този орган беше извадена Либия. Това стана заради нарушаване на правата на човека по време на протестите срещу Муамар Кадафи. Няколко месеца по-късно членството на Либия беше възстановено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG