Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екоминистерството иска забрана за развъждането на норки в България


През декември 2020 г. в София се проведе протест срещу съществуването на ферми за норки в България.
През декември 2020 г. в София се проведе протест срещу съществуването на ферми за норки в България.

Проектозакон на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов предвижда забрана на вноса и развъждането на вида американска норка на територията на България. Това се налага заради вредата върху биоразнообразието. Това съобщи пресцентърът на ведомството в петък.

За тази мярка от години настоява с протести Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и Сдружение „КАЖИ“. Причината е, че случайното освобождаване на животните в природата може да застраши и измести местни видове и най-вече унищожава защитени видове бозайници, птици, влечуги и др. Има риск и за стопанската дейност на рибовъдни стопанства, разпространяват се зоонози, включително и коронавируси.

В периода 2018 - 2021 г. в Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Стара Загора са получени общо 5 сигнала за избягали животни от фермата за норки към близките села Маджерито и Загоре, област Стара Загора, съобщават още от екоминистертвото.

Снимката е от ферма за норки в Дания от 2012 г.
Снимката е от ферма за норки в Дания от 2012 г.

Според данните на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) в периода 1 август 2017 до 13 март 2019 г. има общо 108 избягали норки, от които 27 са открити в дивата природа, включително два случая в НАТУРА 2000, в зоната "Река Сазлийка". Най-голям брой избягали индивиди – 72%, са регистрирани в края на зимата и началото на пролетта, което съвпада с първия период на размножаване на норките. Изводите сочат, че в района на селата има стабилна популация на американска норка.

Поради силното си отрицателно въздействие върху биоразнообразието и екосистемите, както и върху икономиката в Европа, видът е включен от учените под номер 19 в списъка на 100-те най-опасни инвазивни чужди видове в Европа, както и на приоритетните инвазивни чужди видове за България.

Норките се развъждат заради кожата им, но срещу това от години протестират природозащитници. Тази снимка е от 2004 г.
Норките се развъждат заради кожата им, но срещу това от години протестират природозащитници. Тази снимка е от 2004 г.

В 24 страни в ЕС е регистрирано наличието на американски норки в дивата природа след изпускане от животновъдни обекти. А в 19 държави вече са установени устойчиви популации, пише Медиапул. Избягалите норки са изместили популациите на силно застрашената европейска норка и са допринесли за изчезването на критично застрашени европейски видове животни.

През последните 20 години в ЕС са въведени забрани за добив на ценни кожи от животни, включително и от вида американска норка, в редица страни, сред които Великобритания, Австрия, Нидерландия, Словения, Хърватия, Чехия, Италия, Франция, Словакия, Унгария, Люксембург и Белгия. Забрана за отглеждане на норки и животни за ценни кожи има на практика и в Германия, Швеция и Швейцария, където изискванията за условията за отглеждане, настаняване, хуманно отношение и др. са толкова завишени, че няма икономическа ефективност от тези ферми. Извън ЕС забрана за отглеждане на животни за ценните им кожи е въведена в Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Израел, Нова Зеландия, някои части от САЩ и Канада, припомнят от Министерството на околната среда.

Срокът за обществено обсъждане на заповедта е до 10 май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG