Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП поиска прекратяване на дебата за изпращане на военна помощ за Украйна


Кристиян Вигенин
Кристиян Вигенин

Темата за изпращането на военна помощ за Украйна да бъде „свалена от обществения дебат“. За това призова заместник-председателят на парламента от БСП Кристиян Вигенин. Той изрази позицията на партията, че в случай че правителството реши да предостави оръжие на Киев, социалистите са готови да напуснат управлението.

„Правим го не само за нас, не толкова за нашите убеждения, защото смятаме, че е в интерес на България да подхожда предпазливо и умерено. В интерес на България е правителството да не върви срещу мнението на огромната част от българските граждани, да не създава излишни притеснения и напрежения“, каза още Вигенин. По думите му в България има партии, които по време на войната „създават напрежение и разпространяват лъжи“, вместо да помагат за „консолидиране на обществото“.

За пръв път в края на март „Демократична България“ започна консултации за приемане на решение на парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна. По-късно от партията внесоха и проект за решение, което направиха и от ГЕРБ.

По-рано в сряда беше отменено заседанието на комисията по външна политика, по време на което трябваше да бъдат разгледани проекторешенията на „Демократична България“ и ГЕРБ за предоставяне на военна помощ за Украйна. Председателката на комисията Венцислава Любенова от „Продължаваме промяната“ посочи като мотив за това „законова несъвместимост със закона за държавната собственост“.

Проруската партия „Възраждане“ и участниците в управлението БСП се противопоставят на изпращането на военна помощ за Украйна. Преди седмица лидерката на социалистите Корнелия Нинова заяви, че дори да се стигне до решение на парламента за изпращане на военна помощ, тя в ролята си на компетентен министър няма да положи подпис на документ за изпращане на „нито един патрон“ за Украйна.

Преди седмици премиерът Кирил Петков обяви, че правителството може да изпрати оръжие за Украйна само след решение на Народното събрание.

На няколко пъти президентът Румен Радев и представители на БСП и „Възраждане“ публично заявиха, че предоставянето на военна подкрепа за Киев означава „въвличане на България във войната“. Тяхната теза многократно беше определяна като невярна и не е подкрепена от нормите на международното право.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG