Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потъва ли военният кораб "Москва"? 


Корабът е символ на руската военна мощ в Черно море
Корабът е символ на руската военна мощ в Черно море

Руският военен кораб „Москва“ е "сериозно повреден" и екипажът му е принуден да се евакуира, съобщиха руските държавни медии. Това са безспорните факти, известни до този момент, съобщава Би Би Си. Детайлите около инцидента с крайцера, които съобщават руската и украинската страна, обаче са противоречиви.

Военният кораб има екипаж от 510 души и ръководи военноморското нападение на Русия срещу Украйна, което го превръща във важна символна и военна цел.

"Москва" придоби известност още в началото на конфликта, след като призова украинските гранични войски, защитаващи Змийския остров в Черно море, да се предадат, на което получи отговор "кораб, ходи се ш****".

Какво казват двете страни?

Версиите на Русия и Украйна за причините за инцидента с военния кораб са различни. Руското Министерство на отбраната твърди, че боеприпасите на "Москва" са избухнали при необясним пожар, но че 186-метровият кораб все още е на повърхността на водата. Украйна съобщава, че е ударила кораба с две от своите ракети "Нептун".

През нощта срещу четвъртък руското министерство на отбраната публикува изявление, в което се казва, че "корабът е сериозно повреден. Целият екипаж е евакуиран". По-късно от Министерството на отбраната обявиха, че пожарът на борда е бил овладян и че корабът ще бъде изтеглен до пристанището. Руските власти казват, че причина за взрива е пожар, избухнал по неизвестни причини и не споменават за ракетен удар.

Украйна обяви, че е отговорна за атаката срещу крайцера и причина на взривовете е удар на украинска ракета. Украинските военни твърдят, че корабът е започнал да потъва. В публикация във Фейсбук украинските власти казаха, че спасителните усилия на Русия са били възпрепятствани от експлозия на боеприпаси на борда и лошо време.

Твърденията и на двете страни засега не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

Колко е важен „Москва“?

Ракетният крайцер "Москва" е най-големият надводен кораб в целия черноморски регион. Той е въведен в експлоатация в началото на 80-те години на миналия век. Военният кораб е "символ на руската военноморска мощ в Черно море", каза пред Би Би Си Майкъл Петерсен от Руския институт за морски изследвания.

Още в първите дни на руската инвазия "Москва" влезе в новинарските заглавия, след като нареди на група украински войници, охраняващи Змийския остров в Черно море да се предадат. В разпространения радиозапис се чуваше как украинските военни отвръщат с фразата: „Руски военен кораб, ходи се ш****“ . Тези думи бързо станаха популярни в социалните мрежи, а историята обиколи световните медии.

По-късно стана ясно, че украинските войници не са били убити, а пленени.

"Москва" е вторият голям руски кораб, за който се знае, че е бил сериозно повреден от началото на инвазията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG