Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди крайнодесни сърби подкрепиха Русия


Демонстрация в подкрепа на Русия в Белград, 15 април 2022 г.
Демонстрация в подкрепа на Русия в Белград, 15 април 2022 г.

Хиляди сърби подкрепиха Русия по време на демонстрация в Белград. Това стана в петък вечерта по инициатива на крайнодясната антиимигранстка формация "Народен патрул".

Участниците протестираха срещу изключването на Русия от Съвета на ООН по правата на човека. Те се събраха пред паметника на руския цар Николай Втори и с шествие отидоха до руското посолство, където скандираха: "Сърби и руснаци - братя завинаги", "Не на НАТО", "Крим е Русия, Косово е Сърбия".

В началото на март крайнодесни групи от Сърбия вече подкрепиха Русия с демонстрация в Белград.

Крим е украински полуостров, превзет от Русия през 2014 г.

Косово е бивша част от Сърбия, обявила независимост през 2008 г.

Някои от участниците носеха портрет на руския президент Владимир Путин.
Някои от участниците носеха портрет на руския президент Владимир Путин.

На 7 април Общото събрание на ООН подложи на гласуване предложението на САЩ за изваждане на Русия от Съвета по правата на човека. Сърбия беше една от общо 93 държави, подкрепили предложението.

В петък вечерта протестиращите викаха "Не в наше име", хвърляха бомбички и факли по президентството и скандираха обидни лозунги срещу президента на Сърбия Александър Вучич - традиционен съюзник на Кремъл, който осъди руската военна агресия, но не подкрепи санкциите срещу Москва.

На 3 април Вучич отново спечели президентските избори в Сърбия, а неговата Прогресивна партия получи най-много гласове на парламентарните избори.

Сърбия е от малкото държави в Европа, които запазиха редовните си полети до Москва, след като на Русия бяха наложени включително и транспортни санкции заради войната в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG