Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Умишлен терор". Улиците на Мариупол са осеяни с трупове


В Мариупол има останки от сгради, а по улиците има трупове, покрити с одеяла.
В Мариупол има останки от сгради, а по улиците има трупове, покрити с одеяла.

Украинските власти осъдиха продължаващия руски обстрел на градове в североизточната част на страната и обсадата на южния пристанищен град Мариупол, започнала преди почти два месеца.

След като не успя да преодолее украинската съпротива в северната част на страната, армията на Русия се насочи към Донбас на изток, но продължи да обстрелва от разстояние градове из цялата страна, включително и столицата Киев.

В последните четири дни са убити 18 души и над 100 са ранени при обстрела на Харков, в североизточната част на Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски.

"Това не е нищо друго освен умишлен терор: минохвъргачки, артилерия срещу обикновени жилищни квартали, срещу обикновени граждани", каза Зеленски късно в неделя.

Русия отрича да атакува цивилни и отхвърля представяните от Украйна доказателства за извършени военни престъпления. Москва нарича инвазията "специална военна операция" за демилитаризация на Украйна и изкореняване на "опасните националисти".

Западът и Украйна обвиняват руския президент Владимир Путин за непредизвиканата агресия.

В неделя премиерът на Украйна Денис Шмигал каза, че украинските войници в сринатия град Мариупол продължават да се отбраняват и отхвърлят руския ултиматум да се предадат.

"Градът още не е паднал", каза той пред Ей Би Си. Според него украинските войници продължават да контролират някои части от града.

В събота Русия обяви, че вече контролира жилищните райони, а украинската съпротива продължава в металургичния комплекс "Азовстал", който е на брега на Азовско море.

Превземането на Мариупол, главното пристанище на Донбаския регион, ще бъде стратегически успех за Русия. Това ще ѝ даде възможност да свърже контролираната от проруски сепаратисти територия на изток с анексирания от Москва през 2014 г. полуостров Крим.

По улиците на Мариупол лежат тела на убити, покрити с одеяла, предава Ройтерс. Сградите са разрушени, дърветата са изгорели. Руски войници проверяват документите на преминаващите цивилни.

Съветник на кмета на града е цитиран от Би Би Си, че руските войници издават пропуски на останалите хора.

"Стотици хора трябва да се редят на опашки за пропуски, без които няма да могат да се придвижват между различните квартали", казва Петро Андрюшченко.

Серхий Гайдай, губернатор на съседния регион Луганск, призова хората да се евакуират.

"Следващата седмица ще бъде трудна", написа той във Фейсбук. "Това може да е последен път, когато ще можем да ви спасим".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG