Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Едни заплати и едни пари текат". Росен Костурков от "Продължаваме промяната" пред Свободна Европа


Росен Костурков, член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната"
Росен Костурков, член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната"

Основните грешки на "Продължаваме промяната" са свързани с комуникацията с хората, медиите и другите политически партньори. Това каза в интервю за Свободна Европа Росен Костурков, член на Изпълнителния съвет на партията.

Костурков е сред новите лица в българската политика. Той беше избран за депутат с листата на "Продължаваме промяната" от Пловдив. В края на миналата седмица, с учредяването на партията, Костурков беше избран за член на Изпълнителния съвет на новата формация. Това е най-тесният кръг от 13 души около лидерите Кирил Петков и Асен Василев. Изпълнителният съвет е органът, който поема оперативното ръководство на "Продължаваме промяната" като партия.

Костурков каза, че работата на правителството се саботира от хора на ниски нива във ведомствата. "По министерствата има много хора, които са назначени и никога не са стъпвали там и никой не ги знае къде са. Просто едни заплати и едни пари текат към тях".

Целта на членовете на новата политическа партия е да правят "правилните неща". Тя беше формулирана от премиера и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Според Костурков арестът на бившият премиер Бойко Борисов е бил правилен, въпреки че беше обявен за незаконен от съда.

НА ЖИВО: Росен Костурков от "Продължаваме промяната"
please wait

No media source currently available

0:00 0:23:12 0:00

Можете да слушате Студио България и в Spotify.

Ето пълния текст на интервюто:

- Вие сте от новите лица на тази политическа формация. Как попаднахте в „Продължаваме промяната“ и с какво се занимавате?

- Бях поканен лично от Кирил Петков да участвам в този проект. В началото му отказах. След това имахме един цял ден разговор в Пловдив и в Стара Загора и накрая се съгласих. Иначе аз излизам от реалната индустрия. Цял живот съм работил в индустрията на различни позиции. Основно за големи мултинационални компании.

- Познавате се от преди това?

- Започнах се с него доста преди да стане министър на икономиката. Участвали сме в общи събития. Като министър на икономиката съм ходил при него няколко пъти по повод проекти в „Тракия икономическа зона“ около Пловдив.

- Гласува Ви се голямо доверие. Вие попадате в тези 13 души, които сте най-близкият кръг около Асен Василев и Кирил Петков. Какви ще са вашите функции и как се случи така, че Вие сте част от този кръг?

- Не бих го нарекъл „най-близкия кръг около Асен и Кирил“. По-скоро това е изпълнителното бюро на самата партия. Тези 13 души започваме да работим за това какви политики ще развива партията. А как попаднах – имаше квота за хората, които сме в парламента. В парламентарната група се проведоха избори и така попаднах в тях. Бях избран от хората в парламентарната група.

- Защо беше необходимо „Продължаваме промяната“ да прерасне в партия?

- Защото това е логично продължение на това, което направихме. Когато организирахме изборите (септември-октомври), нямаше време за такова нещо. След това, докато се подредят и Министерски съвет, и парламентът, всички кризи, с които се сблъскахме. В крайна сметка сега му дойде времето. А защо трябва да има партия – защото така се идентифицираме и сплотяваме идеите, които ни събраха.

- Как смятате да се позиционирате вече като партия?

- Ако гледаме старите определения за позициониране на партия, ние сме доста добре изразена центристка партия. Казвам „старите“, защото след Тони Блеър, светът вече не е толкова ясно разделен на ляво и дясно. При тази динамика и развитие на модерното общество мисля, че тези понятия ще изчезнат.

- По време на учредяването на партията Кирил Петков каза, че се учредявате, за да вършите „правилните неща“. Кои са правилните неща?

- Ние ги казваме още от предизборната кампания. Идеите, които ни събраха са няколко и съвсем прости, но всички сме се обединили около тях, като: нулевата толерантност към корупцията, като независима и работеща съдебна система, като издигане на парламентаризма на нивото, на което трябва да бъде, социално отговорно управление и равен старта на хората и на бизнеса без задкулисие. Това са ни основните неща и ние наистина работим по тях.

- Питам Ви за критерия ви за разбиране на правилните неща, защото в последните седмици се случиха събития, които повдигат въпроса за тези критерии. Като например арестът на бившия премиер Бойко Борисов правилно нещо ли беше?

- Според мен да. Как е извършен и дали е законосъобразен мисля, че съдът се произнесе.

- Че не е.

- Не си позволявам да коментирам решения на съда. Определено беше правилно нещо. Трябва да е ясно на всички, че има ли нарушения, има ли корупция, има ли нередности в управлението – никой не е защитен.

- Това обаче кой го решава – дали има корупция или нередност?

- В тази схема е цялата съдебна власт плюс МВР. И ние се борим за това съдебната система да работи. Ние в момента нямаме работеща прокуратура. Това е факт. Прокуратурата не си изпълнява функциите. Това доведе до закриването на спецпрокуратурата и спецсъда. Това доведе и до прехвърлянето на доста голяма част от преписките, които са свързани с евросредства на европейски прокурори. Просто защото ние нямаме доверие на нашата прокуратура и там нещата трябва да се променят.

- Не мислите ли, че има разлика между вашето разбиране за правилност и начинът, по който функционира държавата?

- Със сигурност има разлика и със сигурност затова ние сме тук, защото така, както функционираше държавата и някои части от нея продължават да функционират, за нас не е правилно.

- Какво трябва да се случи? Да стане вашето правилно?

- Трябва да стане правилното така, както е според закона и според добрите практики.

- Законът казва, че не е бил правилен арестът.

- Това беше решението на съда в частта му кой има право да го извърши и кой не, или да го назначи, но къде е прокуратурата, която има право да го направи.

- Кирил Петков каза, че в хода на работата през последните няколко месеца са допуснати грешки. Вие кои грешки отчитате?

- По отношение на изпълнителната власт не мога да взема отношение. Но общо – ние наистина допускаме доста грешки и тези грешки са основно в комуникацията и с хората, и с медиите, и с другите партньори. Ние сме събрани хора, които сме били на високи изпълнителни длъжности и сме свикнали да работим на бързо и високо темпо и с доста голяма ефективност.

Продължаваме да го правим по този начин и изпускаме някои тънки моменти точно в комуникацията. Това за мен е основан грешка. Както и друга грешка в парламента, че позволяваме на опозицията да ни губи времето. И тя го прави доста успешно.

- А, по отношение на нещата, които сте постигнали в тези 100 дни, конкретно кои са?

- Ние дойдохме с много ясни заявки, които са записани в коалиционното споразумение, то се изпълнява точка по точка. Сега няма да мога да мина по всичките глави, но оставката на Цацаров, ако говорим за по-популярните.

Закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, мисля че са доста добри постижения към момента. Сега вече работим и по реконструкцията на КПКОНПИ. Отделно, във всяко едно министерство. В Министерството на енергетиката овладяхме енергийната криза, може би с малко закъснение, но ние влязохме в такъв момент. Успяхме да задържим цените на тока за битовите потребители без промяна и сме единствената държава в ЕС, която ги държи една година без промяна, или поне ще стане повече от година до края на периода.

За бизнес потребителите механизмът за компенсация също работи. Справяме се. Ние дойдохме в средата на кризи. На COVID-19 и на енергийна, а към това се добави и кризата с войната в Украйна и последващата продоволствена криза. Мисля че, не сигурен съм, че ще се справим с тези неща.

- Асен Василев каза „започнахме да чистим, защото има много мръсотия“.

-Има да.

- Какво точно имате предвид като казвате „мръсотията, която трябва да се махне“?

- Първо на ниските нива. По министерствата се оказа от една страна, че има много хора, които са назначени и никога не са стъпвали там и никой не ги знае къде са. Просто едни заплати и едни пари текат към тях. Отделно, във всички министерства, без изключения, установихме, че администрацията саботира работата на новия политически кабинет. И то умишлено. От най-елементарните неща.

Аз изпращам писмо до министерство, което е от народен представител, което тръгва по пътя да върви и в един момент изчезва и не стига до министъра. И аз две седмици по-късно го попитах „Каква е реакцията на това писмо“, той ми отговаря „Няма го“. Като тръгнахме да го търсим в един момент наистина изчезва и никой не знае как се е случило това.

Това са такива дребни неща на пръв поглед, нещо, което пак Асен Василев каза в края на декември и началото на януари. Спомняте ли си ги онези 8 млрд., които текат от държавния бюджет, които той спомена някъде, след като стана министър на финансите. Това на практика означава 1 млн. лв. на час. Ние заварихме 1 млн. лв. на час, които текат от държавния бюджет не където трябва. И започнахме едно по едно да ги чистим, това е изразът – да се затварят тези 1 млн. лв. на час.

Няма ден, няма нощ, няма събота и неделя. Може би трябва да махнем август месец, защото е парламентарна ваканция тогава.

- Вие на практика сте част от висшето политическо ръководство на партията.

- От петък вече да.

- От петък, да. Как смятате да общувате и да вземате решения по отношение на отношенията Ви с коалиционните партньори? Как ще се случва това?

- Отношенията ни с коалиционните партньори в момента са на две нива. Едното е коалиционният съвет в Министерския съвет, а другото е коалиционният съвет в парламента. Аз не мисля, че като партийно ръководство ще променим нещо в това отношение. Това засега работи. Скърцащо, някой път с резки завои, но работи този подход. Така че чисто партийно, като партия, дали ще вземаме някакви решения, по-скоро се съмнявам.

- Как ги виждате отношенията в коалицията, защото наистина в последните седмици започна това, което беше под повърхността, вече да излиза съвсем на повърхността, като видими напрежения и конфликти вътре в коалицията.

- Аз първо не бих казал, че е имало нещо под повърхността. Конфликтите винаги са били на повърхността. Тук трябва да кажа две неща. Първо, тази коалиция беше създадена с ясното съзнание, че вътре влизаме четири коренно различни партийни субекти. Ако се върнем пак на лявото и дясното – имаме представители на лявото и на дясното, които по определение са тотално различни. Но тя беше създадена върху една програма, едно коалиционно споразумение, което се изпълнява.

Това коалиционно споразумение наистина държи коалицията доста солидно. Всичко, което не е описано в това коалиционно споразумение, е въпрос на преговори, спорове, някой път и малко по остри, и гласувания. Нещата, които визирате в момента, в последните няколко седмици, те не са просто част от споразумението и затова там всеки има право на собствено мнение, в което не виждам нищо лошо между другото, защото така се изчистват нещата.

- Ето Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ каза, че е рано да се каже дали коалицията ще издържи, т.е. поставя се под въпрос дали въобще това ще изкара четири години.

- Значи, ако е една нормална коалиция, в която и да е страна в Европа, на третия месец може да каже дали ще издържи целия мандат, това не е една нормална коалиция. Имахме, между другото, една такава коалиция в 44-я парламент, които казаха тогава „ние сме тук, за да изкараме цял мандат“. Ние не сме тук, за да изкараме цял мандат. Ние сме тук, за да свършим това, което е записано в коалиционното споразумение.

- Добре, но има много сериозни препъникамъни във вашите отношения, като последното нещо, което се видя, беше покрай избора за управител на БНБ, където две партии в коалицията – вие и „Има такъв народ“ издигнахте кандидати. Нямаше единна кандидатура.

- Така е. И беше хубаво да има единна кандидатура, наистина. Такава е и идеята на коалицията и такива са споразуменията, че когато се издигат кандидати, които зависят от парламента и от Министерския съвет, те трябва да получат одобрението на всички участници в коалицията. В случая не се получи така.

ИТН издигнаха Каримански, от наша страна Андрей Гюров. Трябва да кажа, че и двамата кандидати като професионални качества, знания и умения, аз само уважение мога да тая към тях. Още повече, че са извън моята област. Но около нито една от кандидатурите коалицията не се обедини и затова Андрей си изтегли кандидатурата.

- Но вие бяхте вторите, те бяха първи, т.е. можеше реално да приемете тяхната кандидатура.

- Можеше.

- Фактът, че извадихте вашата на практика е знак, че нещо не е както трябва.

- Не, ние подадохме ръка. Стана ясно, че нито една от двете кандидатури не е подкрепена от цялата коалиция. По-добре да ги изтеглим, за да не се стига до зала. Но няма драма в това, че на предишния управител на БНБ мандатът му е изтекъл, той си изпълнява функциите. Няма спешност в този момент. По-добре да намерим наистина кандидатура, около която да се обединим всички. Това беше изтеглянето на кандидатурата на Андрей. Видяхме, че не е подкрепена от всички. Щом не е подкрепена от всички, по-хубаво да се изтегли. Очаквахме същото и от другата страна. Не се случи. Гласувахме го в зала, там резултатът вече е ясен т.е. ние продължаваме напред към обединяваща кандидатура.

- Другата тема, която ви е сериозен политически проблем, е свързана с мораториума върху членството на Северна Македония в Европейския съюз.

- Защо да е проблем?

- Защото министърът на външните работи, която е от квотата на „Има такъв народ“, каза, че на практика се водят две политики, свързани с това.

- Има някакво неразбиране в това, и аз вече се чудя, колкото и да го казваме всички – и Кирил Петков, и Асен, и ние в парламента, и аз лично, и по медии, в печатни издания, винаги нещо не се разбираме. Няма промяна на позицията на България спрямо Македония. За да позволим на Македония да започне преговорния процес, тя трябва да изпълни задълженията, които е поела и по договор, и по декларацията на Народното събрание. Това е факт, тук е категорично. Искам да отворя една скоба обаче за това какво се е случвало предишни години. Още 2019-а или 2020-а, да не объркам, Бойко Борисов подписва в Европейския съвет, че няма да пречим на Македония, че ще свали ветото.

Връща се в България, има проблеми с патриотите, които са му в коалиционния съвет, и не казва ясно, че няма да го направи, просто започва да бави нещата. Тоест в момента България, ако гледаме откъм Европейския съвет, ние сме поели ангажимент да не спираме Македония, а не го изпълняваме. И това между другото не е много лесна задача да се лавира върху двете неща, но нашата позиция и тази на коалицията като цяло е, че ще отстояваме нашите искания към Македония и неща, които те са се съгласили така или иначе да бъдат изпълнени, преди да се продължи с преговорния процес.

- Добре, да се върнем на учредяването на партията. Вие правите партия, за да може да имате и самостоятелни кандидати, предполагам, на предстоящите местни избори, така ли?

- Да. Предстоят ни местни избори след година и половина, да имаш такъв субект е почти задължително.

- А възможно ли е да се стигне и до предсрочни парламентарни избори?

- Няма невъзможни неща, но не го предвиждаме засега в програмата си. Тоест не се готвим за парламентарни избори категорично.

- Как може да се стане член на вашата партия, защото тя някаква различна структура, беше определена като „облачна партия“. Как един човек може да се докосне до облаците и да излети в тях?

- Сещам се за няколко начина, за облаците не, за партията. Партията я учредихме в петък, което е преди четири дни. Сега ще пишем правилата за прием на нови членове. Тоест учредителите по право така или иначе стават членове, като излязат правилата за прием на нови членове, ние ще ги публикуваме, а регистрацията на партията е процес, който ще продължи още поне 2-3 месеца. Тоест нови членове до 2-3 месеца няма да можем да приемаме така или иначе.

По отношение на облаците, ние живеем в свят на пълна зависимост от дигиталните технологии. Не е нормално ние да седим извън тях. Това в никакъв случай не значи, че ние няма да правим срещи на живо с хората, дори напротив. Аз мога да кажа, че в Пловдив, а и във всички райони в страната, нашите депутати събота, неделя, понеделник и вторник са там, между хората.

Имаме си вече симпатизанти, с които говорим, които започват да работят по различни проекти. Знаете, в Русе, а сега и в Пловдив вече се учреди една неправителствена организация в обществена полза „Обществото на промяната“, с която започваме да работим по социални проекти. В Пловдив вече с Асоциацията на сляпо-глухите доста хубави неща правим. Това е начинът да събираме симпатизанти и хора около нас.

- И ако някой каже след 2-3 месеца „аз искам да съм член на тази партия“, какво трябва да направи, как да ви намери и как вие ще прецените…

- Имаме офиси вече в… даже в пловдивска област вече са три, имаме в Пловдив град, в Свиленград, в Карлово, сега ще отваряме в Хисаря и в Раковски, така че има физически офиси, в които има хора, които са наши поддръжници и учредители на партията, така че лесно е вече хората да ни намерят, депутатите вече си имаме приемни по дни и по места.

- И как ще се става ваш член, ясни ли са критериите, защото когато се учредяваше движението, Кирил Петков говореше за декларации, които да се попълват, за пълна прозрачност и така нататък. Как ще верифицирате човека, който иска да стане ваш член, дали е почтен или непочтен?

- Това, което направихме по време на предизборната кампания, беше наистина ядрото. Част от него сме тук в парламента, част от него са в Министерски съвет и в изпълнителната власт. И тогава критериите бяха наистина такива, каквито казвате, много тежки проверки на всеки един, който ще влезе в листите на движението. Какви ще са механизмът и критериите, по които се приемат нови членове, това сега ще тръгваме да го правим, нямаме го още готово. Не мога да кажа, че ще бъдат толкова тежки, колкото бяха тогава, защото това е ужасно много време и много работа. Тогава трябваше да се съберем 240 човека, сега говорим за 240 000.

- На финала може ли да формулирате кои са краткосрочните цели пред вашата политическа формация?

- Краткосрочните цели са това - извън изпълнителната власт и парламента, защото там са ясни, ние си имаме законодателна програма, изпълнителната власт си работят по коалиционното споразумение, това, което искаме да направим за хората, е да сме близко до тях и да покажем, че в тази игра може да има и читави хора. Цитирам колегата Ицо Хазарта.

Крайно време е да спрем да искаме от другите да бъдат читави и ние в управлението да бъдем читави. Много общо е казано, но това е конкретна цел. Ако хората разберат, че могат да ни се доверят и да бъдат част от нас, аз мисля, че това е достатъчно добра цел.

- И какво става – читавите хора, които правят правилните неща, така се свързва…

- Има лека тавтология, но защо не. Крайно време е да се случи и в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG