Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция забрани полети с руски военни към Сирия над територията си


Руски самолет ИЛ-18. Снимката е илюстративна.

Турското въздушно пространство е затворено за военни и цивилни самолети, превозващи руски войски от Русия към Сирия. Това каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от турската държавна медия TRT Haber, след консултация с Москва.

Турция играе ролята на посредник между Украйна и Русия от началото на руската инвазия на 24 април. На нейна територия два пъти са се водили преговори между воюващите страни. Анкара се противопоставя на санкциите срещу Русия, но като член на НАТО се обявява против войната.

„Затворихме въздушното пространство за руските военни самолети и дори за цивилни самолети, които отиват в Сирия и превозват войници“, каза Чавушоглу пред репортери. По негови думи е било дадено разрешение за период от три месеца, който изтича през април.

Затварянето на турското въздушно пространство ще принуди руските военни, които пътуват по въздух, да заобиколят територията на страната. Така Турция става поредната държава, която ограничава възможните маршрути на руски самолети. След началото на войната полетите на всички видове руски самолети бяха забранени над цялата територия на Европейския съюз.

В началото на седмицата стана ясно, че руски самолет е летял близо 15 000 километра между Москва и Мадрид, заобикаляйки по-голямата част от континента, за да прибере изгонени руски дипломати в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG