Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон ще бъде президент на Франция за втори мандат


Еманюел Макрон
Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон е преизбран за нов петгодишен мандат. Той спечели балотажа на президентските избори срещу лидерката на крайнодясната партия "Националистически фронт" Марин Льо Пен.

Така Макрон става първият президент на Франция през последните 20 години, който получава втори мандат.

Според окончателните данни Макрон получава 58.55% от гласовете срещу 41.45% за Льо Пен. Разликата между двама е над 17% и означава категорична победа за действащия президент.

Право на глас имаха близо 49 милиона избиратели. Избирателната активност е 72% - най-ниската на балотаж на президентски избори във Франция от 1969 г.

Средно за страната негласувалите са малко 28% в сравнение с 25.44% през 2017 г., когато се състоя първият балотаж между Макрон и Льо Пен. Тогава разликата беше с няколко процента по-висока, като Макрон спечели с 66% на 33%.

В първата си реч след обявяването на резултатите Макрон обеща "нова ера, различна от завършилия петгодишен мандат".

"Повече не съм кандидат на един лагер, а президент навсички", каза той пред симпатизанти край Айфеловата кула в Париж. "Мнозина сънародници гласуваха за мен не заради подкрепа на моите идеи, а за да блокират тези на крайната десница. Искам да им благодаря и знам, че съм им длъжник в предстоящите години".

В изявление пред телевизия "Франс 24" Марин Льо Пен каза, че резултатът ѝ само по себе си е "гръмка победа". "Въпреки това поражение, не мога да не изпитам чувство на надежда", каза още тя.

Резултатът на Марин льо Пен на балотажа в неделя е най-високия на крайнодесен кандидат на президентски избори във Франция.

Няколко световни лидери вече поздравиха победителя от предварителните резултати

"В тези турбулентни времена се нуждаем от стабилна Европа и от Франция, тотално отдадена на един по-самостоятелен и по-стратегически Европейски съюз. Можем да разчитаме на Франция още 5 години", написа в Туитър Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет.

В своя публикация председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа: "Заедно движим Франция и Европа напред".

Победата на Макрон в неделя беше очаквана, тъй като социологическите проучвания предвиждаха предимство на президента. То се увеличи след единствения телевизионен дебат между двамата кандидати преди балотажа по-рано тази седмица.

"Ще има приемственост в правителствената политика, защото президентът е преизбран. Но ние също чухме посланието на френския народ", каза министърът на здравеопазването Оливие Веран пред BFM TV.

В страната предстоят и парламентарни избори тази година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG