Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващите не взеха решение за военната помощ за Украйна. Съставът на делегацията за Киев е ясен


Станислав Балабанов
Станислав Балабанов

Партиите в управляващата коалиция не взеха решение за предоставяне на военна помощ за Украйна. Това съобщи депутатът от “Има такъв народ” (ИТН) Станислав Балабанов след коалиционния съвет във вторник. Формациите ще продължат разговорите по темата след връщането на българската делегация от Киев.

БСП се обяви срещу изпращане на военна помощ за Украйна. Левицата заплаши на напусне управлението, ако бъде взето решение за предоставяне на оръжия и боеприпаси. “Демократична България” подкрепя изпращането военна помощ на Киев и обвърза участието си в коалицията с взимането на такова решение. “Има такъв народ” също подкрепя предоставянето на оръжия, а “Продължаваме промяната” не е заела категорична позиция.

На срещата във вторник е уточнен съставът на делегацията, която ще пътува до столицата на Украйна Киев. Освен премиерa Кирил Петков в нея ще участват Станислав Балабанов от “Има такъв народ”, Калоян Икономов от “Продължаваме промяната” и Атанас Атанасов от “Демократична България”. БСП няма да изпрати свой представител.

Българската делегация ще пътува до Киев в сряда. Кирил Петков покани всеки от коалиционните си партньори да изпрати свой представител. Основната цел на посещението по думите на Петков е да се видят нуждите на хората в Киев от място. По време на посещението ще бъдат доставени и обещаните каски и бронежилетки.

По думите на Балабанов се очаква българската делегация да се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Посещението в Киев беше обявено след визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба в България. Той призова страната да “заеме позиция” и да изпрати оръжия на Украйна. Във вторник вицепремиерката на Украйна Олга Стефанишина каза, че Киев ще поиска от българската делегация предоставяне на военна помощ и подкрепа за членството на страната в Европейския съюз.

“Това, което виждам от тази среща, е, че по-скоро всички са в очакване как ще протече това посещение и, на база на цялата тази информация, предстои да водим един нормален диалог”, каза още Балабанов след коалиционния съвет.

По думите му предстои да се изчистят детайлите, преди предложението за отпускане на помощ за Украйна да влезе за обсъждане в пленарната зала на Народното събрание следващата седмица.

Подкрепа за предоставяне на военна помощ на Украйна сред опозиционните партии заявиха ГЕРБ и ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG