Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски хакери работят в синхрон с армията на Русия, показва доклад


От години Кремъл отрича връзките си с хакерски групи, които оперират на територията на Русия и атакуват дигитална инфраструктура в западни държави
От години Кремъл отрича връзките си с хакерски групи, които оперират на територията на Русия и атакуват дигитална инфраструктура в западни държави

Хакери, свързани с правителството на Русия, стоят зад над 37 кибератаки срещу Украйна от началото на войната. Това се казва в доклад на технологичния гигант „Майкрософт“.

Според представителите на компанията, участвали в изследването, кибератаките са започнали година преди военната инвазия. Те са открили също, че атаките на хакерите са били синхронизирани и са се насочвали към едни и същи цели. Според „Майкрософт“ няма доказателства дали двете страни са имали общ план или просто са атакували едни и същи цели.

Като пример за синхрон от технологичния гигант дават атаката срещу телевизионната кула в Киев на 1 март. В същия ден медийните компании в Украйна са били подложени на „унищожителна кибератака“. Друг от примерите е свързан с обсадата на Мариупол. Докато руската армия не открива начини да превземе града, хакерите, които се представят за местен жител, започват да разпращат имейли до украинците, в които разпространяват фалшивата новина, че те са „изоставени от правителството си“.

Би Би Си цитират и един от членовете на силите за киберсигурност на Украйна, според когото и към момента руските хакери нападат мрежите на мобилни оператори, както и операторите на енергийните мрежи в Украйна.

От години Русия отрича връзки с базираните на територията на страната хакери. Редица западни правителства, сред които и България, многократно са обвинявали Кремъл в сътрудничество и координация на кибератаки срещу сървъри на държавни институции и местни бизнеси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG