Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цивилни граждани са напуснали „Азовстал“


UKRAINE-CRISIS/MARIUPOL
UKRAINE-CRISIS/MARIUPOL

Група от около 20 цивилни граждани са напуснали обсаденото стоманодобивно предприятие „Азовстал“ в Мариупол, съобщи Би Би Си. Те са първата група, която успява да излезе, след като руският президент Владимир Путин разпореди огромната индустриална зона да бъде блокирана така, че „дори муха да не може да избяга“.

В момента се водят разговори за освобождаването на 1000 цивилни, които все още са в капан. Преди повече от седмица от украинския полк “Азов”, който организира отбраната на Мариупол, разпространи видео от подземен бункер в металургичния завод, пълен с жени и деца. Комплексът е последната част от града, която все още не е под контрола на руснаците.

Руските медии съобщават за 25 цивилни, които са успели да напуснат „Азовстал“ в събота, включително шест деца на възраст под 14 години. Няма информация къде е била отведена групата.

Съобщението беше потвърдено от войници в стоманодобивния завод, които твърдят, че са били изведени 20 жени и деца. Заместник-командирът на полк "Азов" Святослав Паламар каза, че те са "прехвърлени на подходящо място и се надяваме, че ще бъдат евакуирани в Запорожие, на територия, контролирана от Украйна".

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко каза пред Би Би Си, че хората там са "на границата между живота и смъртта". По думите му "[хората] чакат, молят се за спасение... Трудно е да се каже колко дни или часове имаме, за да спасим живота им".

Превземането на Мариупол ще подпомогне плановете на Москва да завземе цялото южно крайбрежие на Украйна, което ще обедини проруските сепаратистки региони като Донецк и Луганск в Източна Украйна с Крим, който Русия анексира през 2014 г. Това също би увеличило достъпа до проруските Приднестровска зона отвъд западната граница на Украйна в Молдова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG