Връзки за достъпност

Извънредни новини

"България е много по-близо". Радев пак критикува призивите за военна помощ за Украйна 


Румен Радев посети Пловдив, за да се срещне със студенти и преподаватели от Аграрния университет в града
Румен Радев посети Пловдив, за да се срещне със студенти и преподаватели от Аграрния университет в града

Политиците, които призовават България да предостави военна помощ на Украйна, са или безотговорни, или невежи. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев, който по време на свое посещение в Пловдив за пореден път направи критичен коментар по темата.

Миналата седмица държавният глава се конфронтира по този въпрос с управляващите, след като премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев обявиха, че партията им “Продължаваме промяната” ще подкрепи изпращането на военна помощ в Украйна.

Това предложение предстои да бъде гласувано на извънредно заседание в парламента в сряда, а във вторник вечерта ще бъде тема на обсъждане и в коалиционния съвет. Към момента “против” е само БСП, докато останалите три партии в коалицията подкрепят идеята.

“България е много по-близо до този конфликт, имаме реална обща граница по Черно море и за разлика от нашите партньори, имаме огромна историческа диаспора там”, каза Радев пред журналисти в Пловдив.

Според него много хора в България коментират темата “без да имат собствено мнение”. По думите му, ако “нашите съюзници им кажат - не трябва да се изпраща оръжие, защото е опасно и има ескалация, те ще кажат - да, не трябва, но ако им кажат - предоставяйте веднага оръжие, те започват да правят точно това”.

Радев е на мнение, че при взимането на това решение управляващите трябва да се съобразяват най-вече със сигурността на българите.

По този повод президентът попита могат ли подкрепящите идеята за военна помощ за Украйна да отговорят какво е състоянието на противовъздушната отбрана, изтребителна авиация и радарите в България, както и колко бързо при нужда могат да долетят съюзнически самолети от НАТО.

“Ако знаят отговорите на тези въпроси и продължат да настояват [за изпращане на военна помощ], значи тяхното поведение е безотговорно, а ако не ги знаят, просто е невежо”, обобщи държавният глава.

На въпрос какво би се случило, ако БСП напусне коалицията, Радев отговори, че според него ръководството на левицата ще намери такава формулировка, при която “хем да не носи отговорност, ако се прати нещо [на Украйна], хем да остане в коалицията”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече декларира, че ако колегите ѝ от “Продължаваме промяната”, “Има такъв народ” и “Демократична България” прокарат решение за изпращане на военна помощ на Украйна, социалистите ще се оттеглят от управляващата коалиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG