Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Шарлатани" разпалват страстите на войната в България, смята Радев


Президентът Румен Радев направи обръщение към нацията по повод международния ден на труда
Президентът Румен Радев направи обръщение към нацията по повод международния ден на труда

Има реален риск войната срещу Украйна да ескалира като общоевропейска и дори като световна. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към нацията по повод деня на труда 1 май.

„Нашите домове, децата ни, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация. Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка. Да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели“, каза Радев.

По думите на Радев „войната е бизнесът на демагозите, чуждият живот, този на обикновените хора е стоката, с която те се разплащат помежду си“. Президентът каза, че не трябва да се допуска „въвличането на родината във войната“.

В предишни изказвания той обвързва решението за предоставяне на българска военна помощ с директно въвличане на страната в конфликта, което не е вярно. Освен това и в момента България е един от най-големите износители на оръжие за Украйна, но това става през трети страни и не се признава официално от министъра на икономиката и лидер на социалистите Корнелия Нинова.

Според президента Румен Радев „България ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от този брутален братоубийствен конфликт“. Радев използва това определение за войната по-малко от две седмици след срещата му с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба реагира остро и каза, че "малко хора ще могат да си преобърнат езика, за да нарекат украинския и руския народ братски".

Радев каза, че трябва да се допуска „страстите от войната да се пренесат и у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба“. В словото си президентът не се обръща към конкретни политически партии.

В сряда вицепремиерът Асен Василев каза, че твърденията, че предоставянето на военна помощ означава включване на България във войната са неверни и директно нападна президента като определи позицията му като позорна.

Решението за предоставяне на военна помощ за Украйна ще бъде гласувано от парламента следващата сряда. Три партии от управляващата коалиция заявиха, че ще подкрепят предоставянето на военна помощ за Украйна. Против е само БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG