Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Просто пропада". Как БСП губи в борбата си за патриотично-консервативния вот


Корнелия Нинова на 1 май в Кърджали.

БСП е част от правителство, което солидарно с цяла Европа подкрепя нападнатата от Русия Украйна. В същото време много от избирателите на партията са на страната на Путин. Тази разкрачена позиция не обещава добри дни за БСП.

На една снимка позира сред усмихнати деца в народни носии, на друга се здрависва с членове и симпатизанти. На всичките неизменно държи букети цветя - червени рози, бели рози, тук-таме зелени листа.

Сред такава празнична патриотична символика лидерката на БСП Корнелия Нинова отбеляза в Кърджали 1 май, Международния ден на труда. Тържествата се проведоха на фона на няколко липси - липсата на традиционното за деня шествие на партията в София и липсата на самата партийна лидерка в столицата.

През последните месеци сред редиците на социалистите липсва и спокойствие, а самата Нинова изглежда сякаш е заела отбранителна позиция. От една страна тя беше атакувана отвътре - президентът Румен Радев поиска тя да обясни "на левите хора" дали България изнася оръжие за Украйна, а от друга, по-нови играчи като "Възраждане" и "Български възход" на Стефан Янев заплашват да отхапят и последните части от консервативния, националистически настроен електорат на социалистите.

Страхува ли се при това положение БСП от конкуренция в патриотичната ниша? Къде ще се позиционира новата партия на Стефан Янев? И има ли място в България за още национализъм, боядисан в червено?

Според наблюдателите страхът в редиците на БСП е много сериозен, а партията е големият губещ сред проруските формации от началото на войната. В следващите редове събрахме мненията на изследователите Димитър Ганев и Евгений Дайнов.

"Има много сериозен страх"

Традиционно всяка година БСП организира шествие в София по случай Деня на труда, на което винаги присъства и лидерът на партията. През 2020 и 2021 г. традицията беше нарушена за първи път заради пандемията от COVID-19.

Вместо празничното шествие както миналата, така и тази година от БСП организираха само митинг-концерт в Борисовата градина. Председателката на партията Корнелия Нинова обаче отсъстваше от концерта в неделя, а вместо това посети тържествата, организирани от местните структури в Кърджали.

Решението да не се организира шествие и тази година е ясен знак за намаляващата подкрепа за социалистите, коментираха и двамата политически наблюдатели, с които Свободна Европа разговаря.

Според социолога Димитър Ганев от агенция "Тренд" причината за решението е изцяло стратегическа - от партията не са могли да мобилизират достатъчно симпатизанти.

"Преди са събирали по 2000-3000 души, а сега нямаше да могат да съберат достатъчно хора и това щеше да изглежда много тежко", смята Ганев.

"Разбрали са, че колкото и автобуси да осигурят, няма да са повече от 300 човека. Защото и социалистически мислещите хора не виждат себе си в БСП", казва и политологът Евгений Дайнов.

Двамата са съгласни, че загубата на подкрепа за социалистите е видима, а в това положение на БСП не ѝ остава друго, освен да заеме отбранителна позиция.

По думите на Ганев вътре в БСП има "много сериозен страх", а причините за него са няколко. Първата от тях е непрекъснатият ѝ низходящ тренд на изборите през 2021 г. На вота през април миналата година социалистите получиха 15,01%, през юли - 13,39%, а през ноември - 10,21% от гласовете.

"И това при положение, че тогава имахме "Възраждане" в рамките на 5%", отбелязва Ганев. Според най-новото проучване на агенция "Тренд" партията на Костадин Костадинов вече би получила 9,3% от вота.

За сравнение според същото изследване подкрепата за БСП е спаднала от 11,3% през февруари до 10,5% през април.

"Войната внесе ново разделение"

Другата основна причина за дефанзивното поведение на партията е засилената конкуренция в собственото ѝ поле. В последно време тя е свързана преди всичко с позицията на България по отношение на войната на Русия срещу Украйна.

Миналата седмица президентът Румен Радев атакува директно Корнелия Нинова, като каза, че недоумява как тя като министър на икономиката "ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт".

Нинова се защити, като обвини Радев, че неговото служебно правителство е подписало договорите за износ на оръжие, които се изпълняват в момента. Както Радев, така и Нинова се обявиха против предоставянето на военна помощ за Украйна. Те твърдят, че такава помощ би въвлякла България във войната, което не е вярно.

В крайна сметка обаче в сряда БСП склони да подкрепи предоставянето на "военнотехническа помощ" на Киев. Обратът в позицията на левицата стана възможен, след като украинският посланик в София Виталий Москаленко внесе в парламента писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски. В него искането за предоставяне на оръжия отсъстваше.

Така с гласовете на БСП беше прието предложението на "Продължаваме промяната" България да осигури на Украйна "военнотехническа помощ", включваща ремонт на военна техника, но не и изпращане на боеприпаси и оръжия.

"Българският възход" на Янев и заплахата за БСП

Бившият министър на отбраната Стефан Янев и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обаче продължават да повтарят подвеждащата теза, че ако България помогне с оръжия или боеприса на Украйна, това ще я въвлече във войната.

Според Димитър Ганев именно новата формация "Български възход", която Янев обяви на 30 април, представлява основната заплаха за националистическия електорат на БСП. Затова и отбранителната позиция на Нинова е съвсем нормална.

"Много хора смятат, че Румен Радев и Стефан Янев са едно и също нещо. А то не е", посочва социологът. "Част от електората на БСП просто ще привидят своя легитимен представител в лицето на Янев, защото си харесват Румен Радев, Радев си е от тяхната партия, Янев си е от тяхната партия."

"Българският възход" и заплахата за "Възраждане"

По думите му е твърде рано да се прогнозира потенциалната подкрепа за новата формация на бившия министър. Лицата в нея все още не са ясни, но това, което се знае, е, че бъдещата партия ще изповядва "национален консерватизъм".

"Това означава фокусиране върху националната държава България, върху българската идентичност в сложния глобален свят, в който до голяма степен съвременните процеси подкопават устоите на националната държава. Всъщност ние призоваваме да се върнем към изконните традиционни ценности, към нашата национална идентичност, към българската национална държава като фундамент", каза Янев в интервю за в. "Труд".

Неговият "Български възход" обаче няма да вземе само от потенциалната подкрепа на БСП, но и от тази за "Възраждане". По думите на Ганев именно Янев ще спре ръста на "Възраждане". Според социолога партията на Костадин Костадинов е имала потенциал да расте още нагоре, привличайки по-умерени елементи, но сега те ще бъдат отцепени от Янев.

"Стефан Янев може да се подпре в това [националистическо-консервативно]пространство и ако от тези 10%, които казват, че ще гласуват за Костадинов, не всички са радикални, то някаква част от тях може да отидат да гласуват за Янев", коментира Ганев.

Самият Костадинов вече неколкократно отправи обвинения към Стефан Янев, че бъдещата му партия е "американски проект" и "марионетка", която цели само да имитира "граждански антинатовски протести". Антинатовските позиции са основен елемент именно в реториката на Костадинов и "Възраждане".

Неясна остава ролята на новата формация на Мая Манолова "Изправи се България" и дали тя също ще отцепи нови части от подкрепата за БСП. Досега Манолова събираше около 2% от гласовете. Фокусът на новата ѝ формация се очаква да е социалната проблематика и "не е сигурно дали тя ще се впише в патриотичния сектор", казва Ганев.

"Социалнооцветен фашизъм"

Според политолога Евгений Дайнов обаче е важно да се обърне внимание и на причините за атрактивността на консервативната политическа ниша в България.

"Ние знаем, че в Източна Европа със слаби демократични позиции има постоянно изкушени от национализъм, авторитаризъм, такъв оцветен в социални багри", казва той.

"БСП първи тръгнаха. Корнелия Нинова първа тръгна да прави някакъв социалнооцветен фашизъм от орбански тип."

Според него заради тази явна конкуренция в патриотично-консервативния сектор в близкото бъдеще ще продължим да сме свидетели на два типа говорене.

"Едното е такова гузно и отбранително, което по-умните хора в БСП ще го правят, защото те много добре знаят, че Путин е чудовище. Новите обаче, плюс президента Радев, тъй като ще искат да привлекат внимание, ще крякат като настъпени бръмбари и ще компенсират дефанзивния и гузен тон на БСП", казва Дайнов.

Според политолога неизбежният резултат от това поведение на БСП е, че партията "просто пропада между толкова много столове едновременно".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG