Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП е на власт заради обстоятелствата, не заради добър резултат. Крум Зарков пред Свободна Европа


Крум Зарков
Крум Зарков

Кадрите на БСП в изпълнителната власт може да са полезни за обществото, стига обаче да вършат това, което им е разписано по длъжностната характеристика, а не да се занимават с вътрешнопартийни задачи. Такова мнение изказа в интервю за Свободна Европа народният представител от социалистическата партия Крум Зарков. Седмица преди заседанието на конгреса на БСП Зарков е и единственият конкурент на Корнелия Нинова за лидерския пост в партията.

По думите му социалистическата партия не е във властта заради добрите си резултати на изборите, а "по силата на обстоятелствата". Лошите резултати на левицата пък Зарков си обяснява с противопоставянето, което ръководството на "Позитано" 20 е предприело през миналата година спрямо президента Румен Радев.

Зарков каза също така, че законодателната програма на управляващата коалиция, в която влиза и БСП, се бави. А причините за това са две.

"Основната причина е, че коалицията, както сами разбирате и се вижда, е трудна", каза Зарков.

Слушайте Студио България и в Spotify.

Ето пълния текст на интервюто:

- В последните дни в публичното пространство си говорим за това авторитарна партия ли е БСП. И – авторитарна партия ли е БСП? С оглед на изключените, уволнените от партийния ви печат.

- През годините десетки пъти сте чували социалисти да се гордеят, че тяхната партия е най-демократичната. Самият факт, че се поставя въпросът сега, в навечерието на важен конгрес, за който вие споменахте, е достатъчно притеснителен. Очевидно е, че има тенденции за концентриране на власт. Те се проявяваха още след преките избори на председател и победата на Корнелия Нинова тогава, а сега, когато същата личност е и вицепремиер, тези тенденции се задълбочават.

- Много думи. Авторитарна партия или не?

- Не, не бих казал, но има тенденция да се превърне в такава и тази тенденция трябва да бъде спряна.

- Откога, г-н Зарков, тази тенденция се зароди според вас?

- Аз бях защитник на прекия избор на председател като процедура, а противниците на тази процедура казваха, че тя може да концентрира твърде много власт в един човек. И до известна степен, като че ли, са имали право. Само че не процедурата е проблемът, според мен, така че... Какво да ви кажа, колективните органи на БСП не функционират качествено от известно време. Причините за това са много и са дълбоки, и именно това трябва да бъде промяната, за която аз се заявявам.

- Нека тръгнем от малко по-назад. Казвате, че се заявявате за промяна. Ако се върнем малко по-назад във времето обаче, вие бяхте един от хората, лансирани от Корнелия Нинова. Появявахте се с нея по телевизионни студия. Тя лансираше няколко млади БСП депутати, един от които бяхте вие. Как се стигна до разрива ви с нея?

- Факт, разбира се, макар че лансирани... БСП е организъм. Всеки на някого другиго е подал ръка и Корнелия Нинова е човекът, благодарение на когото аз влязох в Изпълнителното бюро и оттам – в студията. Това е факт, който не мога да отрека. Аз бях плътно до нея, работих много активно с нея дълго време и не съжалявам за това.

Според мен разривът се появи именно след прекия избор, когато, вследствие на много вътрешни борби, тя спечели убедително срещу Кирил Добрев – тогава беше неин опонент. И тогава цялата партия и аз вярвахме, че е дошъл [моментът] да сложим края на вътрешните препирни и да отидем към властта. Защото това е целта на една политическа сила като БСП. Вместо това обаче се завъртяхме в друга спирала, която ни доведе до резултатите, които вие цитирахте в началото.

- Е, не отидохте ли до властта в последна сметка? В момента БСП е във властта. Ако следваме вашата логика, значи няма защо да опонирате на Нинова, тя е изпълнила плана си.

- Да, да, това е сега отговорът на повечето критики. Идеята е да забравим, че сме паднали под 300 хиляди гласа, защото, видите ли, сме във властта. За да се допусне такова разсъждание обаче, трябва да се игнорира специфичната роля, която има БСП в българския политически живот по принцип. Това не е партия, която дълго време може да е просто един от малките партньори, защото тя не е създадена [за това] и причината не е да бъде партия балансьор. Такива има други. Председателят на БСП неслучайно е бил винаги или министър-председател, или шеф на опозицията. Сега за пръв път сме в тази роля на младши партньор и обстоятелствата го налагаха. Обратното би означавало нови избори и т.н. Така че това не може да продължи дълго и това няма само по себе си да спаси партията от маргинализация, а напротив – може да я усили.

- Добре, обаче тази маргинализация не е ли навременна. Това е партия, която с конгресите си брои 130-годишна история, тя приобщава към себе си комунистическото минало на тази страна. В момента идват нови леви в цяла Европа, в България също започва да се смята, че лявото е един по-друг вид, не е това консервативно ляво, на което БСП е лице. В този смисъл БСП не отива ли към онзи сценарий, който много отдавна Татяна Дончева обрисува, а именно, че ще се бори за влизане в парламента – да прескочи 4-процентната бариера?

- Според някои отива точно в този сценарий.

- И не е ли логичен той?

- Не. Точно този сценарий, мисля, че трябва да бъде предотвратен. Защо? БСП съдържа в себе си много крила и много идейни течения. Тя е монополизирала лявото пространство в България като действително в нея има от комунистически до социал-демократически движения. Ако сега, в последните години се зададе един нов, непознат за партията досега нов социал-консервативен курс, то това не значи, че това е единственият път пред БСП. В същото време в България се поставят проблеми, които ще изискват леви решения. Те са както конюнктурни, временни – като кризата с COVID-19, така и много по-дълбоки. Следователно има материал за лява политика, а друга партия, нови леви и т.н. няма да дойдат и да се създадат в България в близките години, това ви го гарантирам.

- Чакайте, защо ми го гарантирате? Както видяхме, "Продължаваме промяната" дойде точно с тази риторика.

- Не, "Продължаваме промяната" дойде с една много по-различна риторика, а именно – няма идеологии, сега моментът е много ясен, трябва да махнем ГЕРБ от власт, борба с корупцията и т.н.

- Това не е точно така. Те говореха за леви цели с десни средства. Тоест, лявото е вкарано в разговора по друг начин.

- Словосъчетанието "леви цели с десни средства" имаше за цел само и единствено да отстрани въпроса – леви ли сте или десни, отговаряйки и на двете, защото позиционирането на "Продължаваме промяната" беше такова, че да бъде онова събирателно звено, около което да се срещнат идеологически различни партии. И това, по силата на обстоятелствата, беше правилен ход. Не съжалявам за участието на БСП във властта, защото имахме ясна цел. Тя е да преодолеем управлението на ГЕРБ, в скоби – ДПС, и да минем към нов тип управление, след като установим принципа за правовата държава и борбата с корупцията.

- Към това ще отидем след малко. Споменахте, че в БСП има крила, има дебат, това е вечното обяснение на партийците от БСП.

- Защото е вярно.

- Хубаво, де. Вярно, обаче както виждаме, тези крила май в момента се подрязват. Журналистите от в. "Дума" твърдят, че партийният печат трябва да се синхронизира с партийния пресцентър. Къде са крилата на БСП и това не е ли пак аргумент за това, че БСП умира в крайна сметка?

- Както забелязвате, тази атака срещу "Дума" и срещу конкретни журналисти, защото това е именно [атака], създава брожение. Вътрешнопартийно и не само. Ето, ние с вас го обсъждаме. Тоест, това не е нещо нормално, както би било в друг партиен вестник. Това е традицията на БСП.

- Ние с вас го обсъждаме, защото вие сте опозицията на г-жа Нинова. Вчера, докато подготвях текст за Свободна Европа, търсих г-н [Атанас] Зафиров, търсих г-жа Вяра Емилова, но те отказаха коментар. Г-н Зафиров каза: "Вижте нашата позиция, тя е написана."

- Това не променя факта, че въпросът с отстраняването на журналисти от "Дума", и то особено, защото са защитавали своите права като синдикалисти или своите права като журналисти, или своите права като леви хора, ще бъде обект на дълбок разговор в партията и предизвиква внимание извън нея. Казвам това само, за да подчертая, че демократичността както в партията, така и в държавата, не е даденост. Това е продукт на непрекъсната борба, към нея има посегателства и тя трябва да бъде защитавана.

- Т.е. вие сега се борите за демократичността в БСП?

- Аз се боря за самото БСП, което включва и демократичността в него. Нашата политическа сила няма да може да оцелее като еднолично, просто няма да може. Резултатите го показват.

- А смятате ли, че имате шансове да оглавите БСП?

- Абсолютно. Да.

- На какво се базират тези Ви шансове, според Вас, при положение, че изборите в БСП винаги са се печелили от апарата на партията?

- Всъщност досега само веднъж е имало пряк избор в БСП. Има разлика дали изборът е пряк или конгресен. Апаратът без съмнение има значение. Факт е, че моят основен опонент, ако това е наистина Корнелия Нинова, е вицепремиер. Естествено, че има значение. Но в крайна сметка гласуват социалистите. И аз получавам ежедневно от тях подкрепа. Това, заедно с организираната и структурираната подкрепа на младежкото обединение на партията ми дава всички основания да мисля, че кампанията ще бъде сериозна и резултатът ще бъде моя полза. Още повече, че имам усещането, че съм на правилното място в правилното време. И логиката на събитията говори за промяна. И доколкото няма други кандидати, които са се заявили за нея, се чувствам уверен.

- Как гледате на все по-консервативните тези на БСП? Тази тема засегнахме в началото, но да доразвием. Защо в България разговорът за лявото никога не е като разговорът за лявото в Европа?

- Не е съвсем никога.

- Аз поне откакто отразявам БСП не съм виждала това.

- Първо: ние не виреем в изолирана среда. Имаше обща тенденция за консервативна вълна. Тя беше както в България, така и в света. Имаше кризи, като тази с бежанците, които заостряха този тип говорене. Но в същото време това е и отношение, което имаше партията към този тип въпроси. Дали то беше правилно или не, сега няма да започна да соча с пръст, доколкото аз съм участвал във вземането на тези решения, нося отговорност за тях. Но мога да кажа това, което се случва утре в Европа. И въпросите, които се задават у нас няма да могат да бъдат консервативно популистки отхвърлени.

- Преди да кажете какво ще се случва утре, все пак да уточним: бяхте в Изпълнителното бюро в момента, в който БСП взе на въоръжение темата за Истанбулската конвенция. БСП на практика заговори като ВМРО – за джендъри, за атака по християнското семейство. И вие бяхте в ръководството на тази партия. Е как тогава участвахте в това, а сега сте опозиция "на правилното място, в правилното време"?

- За Истанбулската конвенция трябва да се разделят няколко елемента. Първо моментът, в който тя дойде и беше оттеглена и атакувана пред Конституционния съд от ГЕРБ. След това е онзи тактически момент, в който тази тема беше използвана, за да замъгли всичко друго. Даже се забрави и за какво беше. Конвенцията засяга домашното насилие, което някак си отпадна от дневния ред за съжаление и остана този прословут джендър. Който джендър аз още какво точно значи, но явно за много хора е нещо обидно.

- Т.е. вас не ви е страх от джендъра, така ли да ви разбирам?

- Не, нито от него, нито от караконджула, нито от каквито и да е измислени същества, които видите ли тука нещо ще ни изядат едва ли не. Ако джендърът това са хомосексуалните, техните права, техните борби или борбите срещу тях – да го кажат. Ако вие ми кажете какво означава?

- Не знам, аз позиции на Изпълнителното бюро на БСП не съм гласувала.

- Ние имахме една позиция. Тази, в която казахме, че конвенцията не трябва да бъде ратифицирана, но трябва да внесем закони в борба с домашното насилие. Аз съм автор на тези закони, които направихме и които сега пак ще бъдат на дневен ред, защото и в седмиците, които минаха имаше жени, които пострадаха под ударите на своите партньори.

- Една техническа тема да уточним: смятате ли, че има възможност в БСП изобщо да не се стигне до избор.

- Не.

- Т.е. не смятате, че има как на конгреса на БСП да се стигне до онзи сценарий, описан от Татяна Дончева, в който Корнелия Нинова се вкопчва в стола си. И после я изнасяте от централата на БСП със стола, за който идва охраната на Позитано 20 и си го иска, защото му се "води"?

- Госпожа Дончева е талантлива в тези каламбури, но за мен това е смях през сълзи, трябва да призная. Мисля че за този конгрес, за който се изписа и изговори толкова много – ще го има ли, няма ли, какво ще се случи и т.н. нещата са горе-долу ясни. Важното е този конгрес да го има и важното е той да констатира оставката на г-жа Нинова. Оставка, която тя сама подаде. И аз мисля, че точно това ще се случи и това ще отпуши процесите в партията.

- Ще има ли пряк избор?

- Да, не виждам никакви индикации някой да се е засилил да отменя този пряк избор. И се надявам да няма ходове от страна на Корнелия Нинова да оттегля своята оставка. Не виждам и индикации за това. Това, което си мисля, че ще се случи, надявам се да се случи и няма защо да не се случи, е да вървим по нормалния път: конгрес, констатация, временно изпълняващ и после пряк избор.

- Продължавате ли да стоите на мнението си, че ако няма пряк избор вие няма да участвате в битката?

- Да, но тази хипотеза практически не съществува. Аз ще участвам като кандидат в процедура по пряк избор.

- БСП и властта, господин Зарков. Всъщност не е ли най-убедителният аргумент на госпожа Нинова това, че БСП има доста сериозна квота в управлението. Отговаряте за доста сериозно ресори, а и самата Нинова е вицепремиер.

- Да бъде аргумент за кое?

- За успех.

- Това може да бъде всичко друго, но не и аргумент за успех и всички го разбират. БСП е във властта по силата на обстоятелствата, а не по силата на изборния си резултат. Пак повтарям: правилно взехме това решение, което е много рисково за всички политически сили, които участват в това управление. Ние правилно го взехме, тъй като протестите, които от преди година и половина започнаха със заявка да се състави правителство без ГЕРБ и ДПС и логично беше протестите да приключат именно с това [съставяне на правителство]. Т.е. ако има победа за някого, то тя е за гражданското общество. Но нека видим БСП? Нито един от проблемите на БСП няма да се реши с това, че Корнелия Нинова е вицепремиер, че имаме трима министри или, че назначаваме хора тук или там.

- Оставете проблемите на БСП. Може ли БСП да решава проблемите на обществото е въпросът. Защо ви питам? Защото от миналата седмица става ясно, че БСП много бързо и то най-бързо от всички партии, успява да назначи близки до лидера си хора на различни позиции в изпълнителната власт. Това не влиза ли в конфликт с тази декларация за политика на нулева корупция на правителството? Т.е. ако ние подкупваме хора с постове, как убеждаваме население, че не сме корумпирани?

- Е, не става дума за подкупване на хората. Думите имат значение.

- Подкупът, г-н Зарков, знаете че не се състои само в даването на 5 лева.

- Подкупът не е само пет лева, но не е това за което вие говорите. Иначе то също е важно и трябва да се изясни: действително хората, които се назначават от страна на БСП, са хора, които са заявявали или заявяват подкрепата си за Корнелия Нинова. Това може да има различни интерпретации, но е важно каква работа ще свършат. А оттам на съществения въпрос: а именно, може ли БСП да бъде полезна за хората – да, може.

- С какво?

- С министрите си, с опита си, с политиките си.

- С това, че неуспели депутати стават шефове на кабинетите на министри?

- Едно е дали са успели депутати или не, друго е какво ще свършат. Повечето от тях, които аз познавам, имат качествата да свършат работата, стига обаче да вършат това, което им е длъжностната характеристика, а не да се занимават с вътрешнопартийни задачи. Но това ще се разбере много скоро. И ако се види, че БСП не се справя, то действително ударът ще отнесе не само този, който ги е назначавал, а цялата партия. И това социалистите го разбират.

- Вие бяхте в преговорния екип по главата „Правосъдие“, когато се сформираше правителството, нали така?

- Точно така.

- Защо това правителство тръгна много ударно да обещава какво ще направи с правосъдна реформа, разместването на пластовете в тази посока, но не виждаме нищо в тази посока. Вие сте и депутат, освен всичко останало. Къде са ви проектите? Твърдяхте, че някои от тях са вече готови. Какво прави мнозинството по темата?

- Първо, бави се.

- Е, то е очевидно, че се бави. Защо се бави?

- Бави се поради две причини. Основната причина е, че коалицията, както сами разбирате и се вижда, е трудна. Тя има вътрешен механизъм за работа. Всеки законопроект се разглежда на т.нар. експертен съвет преди да бъде внесен. И се бави също и от общия дневен ред в парламента, който изведнъж, някак си, беше обсебен от зеления сертификат. Но да кажем, че второто е преодолимо с времето. Първото – много бързо очаквам и се надявам да видя този, първият законопроект, който сме заявили за реформа на прословутата КПКОНПИ, както и законопроектът за закриване на специализираните съдилища и прокуратура, които бяха в много добро темпо и стадий на обработка още в миналия парламент.

- Вчера имаше разговори - политически, коалиционни именно по тази тема. Вие наясно ли сте с тях?

- Не, за съжаление не съм наясно с тях. Не съм бил част от тях и не знам докъде са стигнали. Надявам се от нашата парламентарна група да добия повече информация.

- Вие изключен ли сте от експертите по правосъдие на БСП?

- Надали съм изключен. Аз съм председател на съвета по правосъдие към Националния съвет на БСП и съм член на парламентарната комисия. Така че дори някой да не иска, ще дойдат при мен законопроектите. Но, за да съм коректен към Вас и тези, които ни слушат, не знам какво се е случило вчера. Надявам се, днес имаме група, да разбера. И това е от ключово значение.

- А Вие имали ли сте разговори като председател на съвета по правосъдие към БСП например с президента Радев, който също заяви, че ще внася конституционни промени. Изобщо това накъде отива?

- Не, никога не съм говорил с президента Радев за конституционните му промени, които бяха обявени преди време като проект. Но това, което изработихме ние в БСП като план за съдебна реформа залегна в коалиционното споразумение. Там са няколко важни неща. Много от тях наистина няма нужда да се бавят, тъй като има готови законопроекти. Предполагам те подлежат на разглеждане на други парламентарни групи, които още не са работили с тях. Но по повод КПКОНПИ, новата агенция, която ще има разследващи функции и т.н., законопроектът е внесен от преди две години. По повод спецправосъдието няколко парламента се занимаваха т.е. сега трябва малко по-сериозен ритъм на работа и се надявам още от тази седмица това да се забележи.

- Като стана въпрос за президента Радев, в страницата на Свободна Европа във Фейсбук има въпрос от зрител – Константин Гавризов пита: „Човек на Радев ли е г-н Крум Зарков?“.

- Не.

- Не сте негов човек.

- Не, аз уважавам президента Радев. Подкрепих неговата кандидатура. Работих за неговото преизбиране и за неговото избиране още първия път, но това не ме прави човек на Румен Радев. Как мога аз да съм човек на държавния глава, който си има своите правомощия. Аз съм бесепар.

- Вие сте бесепар, но разговорът напоследък, във всякакви социални медии и медии свързани с БСП, е противопоставянето Нинова-Радев и как то ще се отрази на БСП.

- Ами видяхме. На три пъти видяхме как се отрази.

- Т.е. смятате, че противопоставянето между БСП и президента води до печалните резултати на БСП, така ли?

- Не е ли очевидно? Вижте, казахте как дойде разлъката и защо вече не сме в толкова добри отношения. Още на 4 април, на заседание на Изпълнителното бюро аз заявих, че една от основните ни грешки е това амбивалентно, най-малко казано, отношение към кандидатурата на Румен Радеви и Илияна Йотова. Българските социалисти припознаваха, а и много широк кръг извън тях, Румен Радев като борец срещу статуквото, като носител на промяната, като институционална опора на протеста. Освен това, това е човек и вицепрезидент, който ние от БСП намерихме и издигнахме. Шикалкавенто по този въпрос на ръководството влезе в пряка конфронтация с чувствата на масата социалисти и много от тях се разколебаха да гласуват. Резултат – четвърти април. От там-нататък спирала и допълнителни грешки, които доведоха до под 300 хил. души. Толкова ми се струва очевидно.

- А, понеже казахте спирала и заговорихте за г-н Радев, се сетих, че преди седмица Кирил Добрев, който беше изключен от БСП, недвусмислено показа, че той е работил за преизбирането на г-н Радев. Интересно ми е, ако вие оглавите БСП, какво ще направите с всички изключени от БСП. Ще създадете ли условия да се върнат.

- Те са всъщност двама.

- Георги Гергов и Кирил Добрев, нали така?

- Трима, и Иван Иванов от Варна. Първо, да кажа за работата за президента Радев. Все пак не трябва да забравяме, че БСП взе официално становище да подкрепи президента. Не Кирил Добрев, или аз, или който и да било, а всички от партията.

- Да, разбира се, просто направих връзката с онези негови думи, защото той недвусмислено каза, че БСП не е работило със същата страст.

- Всъщност по нашия устав, който напоследък е позабравен, изключванията се случват от партийните организации. Приеманията също. Не би трябвало председателят нито да приема, нито да изключва с посочване. Не е това идеята. Винаги ще има председател, който в определен момент някой ще му е важен и после за същите неща ще му стане вреден. Не е това идеята. Аз няма да търся нито как да изключвам, нито как да събирам тези, които са били изключени. Ще търся как да разширявам оттук-нататък. Как да включвам.

- Кого смятате, че можете да включите, който не е включен към Вашата 130-годишна партия, която заклеймява „джендъри“.

- Те не се характеризират само с това.

- В последно време така изглежда.

- Да, това е проблем, че така изглежда, но не се характеризира само с това. Мисля, че има огромен потенциал за работа сред младите и сред активните българи. Огромен потенциал. Мисля, че все повече и повече се доближаваме до нормалната политическа обстановка, където младежта, студентите и хората, които са на трудов договор, ще търсят защита от партия, която се идентифицира с техните интереси. Това са социалистическите партии в целия свят. Не виждам защо и в България да не е така.

- Как ще им говорите? По какъв начин БСП ще говори на младите като се опитва да си пази възрастния електорат. И това г-жа Нинова го е обяснявала, че консервативните нотки в гласа на БСП са именно, за да не отблъснат възрастните хора.

- Първо, същите тези възрастни хора са възпитавани и са се идентифицирали, в по-голямата част от живота си с прогресивни идеи. Включително, понеже говорихме за домашно насилие, и еманципацията на жените и борбата им за равнопоставеност, която не е свършила, ако погледнем примерно заплатите на мъжете и жените. Т.е. не трябва да се мисли и хората много често подценяват тези, които гласуват или членуват в БСП. Много от тях са възрастни, факт, но абсолютно всички са в тази партия, защото са се идентифицирали преди много, много години като леви и прогресивни. А това, че сега, по силата на вълната на популизъм и консерватизъм, която беше заляла целия свят, имаше такива моменти, това не значи, че са променени техните основни характеристики. Всеки един въпрос, ако им зададете от въпросите за детските градини, до преодоляване на COVID кризата, ще видите, че както възрастните в БСП, така и студентите от Софийския университет, ще ви отговорят повечето в една и съща посока.

- Най-важното, което трябва да направи БСП в бъдещите 3 месеца?

- Консолидация.

- С това можете да се заемете.

- За партията консолидация.

- А за управлението?

- Социална политика.

- Т.е. остава настрана съдебната реформа?

- Съдебната реформа – ние ще трябва да допринесем, но казахте най-важното. За БСП това е социалната политика. Сега Министерството на правосъдието има добър министър в лицето на Надежда Йорданова. Тя има важна роля, ние в правната комисия също и като коалиционен съвет, това не е само за БСП, а за цялото правителство – неговата причина да го има е съдебната реформа. И ако много бързо не се направят крачки в тази посока няма да има причина да го има.

- Опитаха ли се да Ви купят с пост? Предложиха ли Ви да влезете в правителството или пост в парламента?

- Не.

- Не сте получили такова предложение от г-жа Нинова?

- Не.

- Добре, ако не успеете смятате ли, че ще продължите да имате място в БСП или ще последвате съдбата на Кирил Добрев?

- Място в БСП със сигурност ще имам, но нямам никакво намерения да не успявам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG