Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не произведохме лидерство". Според Христо Иванов управляващите не могат да продължават по този начин


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов
Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов

Демократична България вдига „червен флаг“ за състоянието на управляващата коалиция, която не може да продължава да действа
както досега. Това обяви съпредседателят на обединението Христо Иванов.

„Ние ясно съзнаваме, че страната не може да бъде хвърлена в липса на управление и да се отиде към избори. Не защото нас ни е страх, ние нашето ще си го вземем. Страх ме е, че екстремисти като „Възраждане“, които с чудовищно наслаждение експлоатират страховете на хората, могат да превърнат кампанията в огромен пожар“, каза Иванов пред бТВ.

Повод за критиките му към начина, по който коалицията функционира, стана гласуването за предоставяне на военнотехническа помощ за Украйна, която обаче не включва изпращане на оръжия и боеприпаси.

„Демократична България“ (ДБ) предложи собствен проект за решение на парламента, който предвиждаше предоставяне на военна помощ за Украйна без ограничения, но не беше приет.

„Проблемът е, че не можахме да произведем лидерство. Произведохме едно нищо. Това нищо няма да бъде добър компромис. Тази тема не може да изчезне“, каза още съпредседателят на ДБ.

Според Иванов ситуацията, в която се намира страната, е много сложна и от коалицията не могат да допуснат провеждането на нови избори, най-вече заради опита за откъсване от зависимостите, свързани с Русия в енергийната и политическата системи. Той подчерта, че ситуацията, в която коалицията е била създадена, се отличава коренно от настоящата „най-тежка геополитическа криза в Европа от 70 години“, която е променила всички приоритети.

По думите му от ДБ досега не са чертали разделителни „червени линии“, но сега е необходимо да вдигнат „червен флаг“ за предупреждение и допълни, че единствената причина от обединението да остават част от властта е алтернативата.

Партиите в управляващата коалиция са в конфликт помежду в последните няколко месеца. До най-сериозен сблъсък се стигна заради исканията за предоставяне на оръжие за Украйна. От „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ се обявиха за тази възможност, но БСП заплаши, че ще напусне коалицията, ако „и един патрон“ бъде изпратен за Украйна.

Сблъсъци имаше и по повод избора на гуверньор на БНБ, новите членове на СЕМ, както и въпросът, свързан с отношенията със Северна Македония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG