Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Потънал заедно с кораба". Как едно видео опровергава руската версия за крайцера "Москва"


Кадри от видео с екипажа на крайцера "Москва", публикувано от руското Министерство на отбраната на 16 април 2022 г.
Кадри от видео с екипажа на крайцера "Москва", публикувано от руското Министерство на отбраната на 16 април 2022 г.

Русия публикува видео, за което твърди, че показва спасените моряци от крайцера "Москва". Едно семейство обаче разпознава на него сина си - за когото властите са им съобщили, че е загинал.

Веднага след публикуването му на 16 април се появиха и съмненията в автентичността му - в средата на миналия месец министерството на отбраната на Русия разпространи кадри, за които твърди, че показват оцелелия екипаж на потънaлия крайцер "Москва".

Много хора обаче не вярват, че видеото е истинско.

Снимка, с която разполага Радио Свободна Европа, засилва тези съмнения. Тя е стоп кадър от видеото, публикувано от руските власти, и показва 21-годишния моряк Сергей Грудинин. Грудинин обаче така и не се е завърнал при семейството си. Майка му първоначално получава информация, че той е оцелял, след това - че е в неизвестност, а по-късно - че е загинал.

Какво се случи с кораба "Москва"?

Хронологията започва на 13 април. Украйна съобщи, че тогава е нанесла удари по най-големия руски военен кораб "Москва", а Русия каза, че той е потънал заради "бурното море".

Украйна твърди, че крайцерът е поразен целенасочено от две украинска ракети Нептун. Русия отрича и твърди, че корабът е потънал вследствие на пожар, предизвикан от експлозия на боеприпаси на борда. Според руската верия потъването е било инцидент по време на буря.

Три дни след потъването на "Москва" руското министверство на отбраната публикува видеото, показващо екипажа на крайцера. След още няколко дни мълчание пък властите в крайна сметка обявиха, че само един член на екипажа е загинал, други 27 са в неизвестност, а останалите 396 души са били изведени в безопасност на брега.

Тези числа обаче не съвпадат с броя на хората, строени във видето, разпространено на 16 април. На него се виждат две редици моряци, които са не повече от 200. С това се появиха и съмнения - дали видеото не е заснето преди, а не след потъването на кораба.

Какво казват роднините на моряците

Сред моряците на борда на кораба "Москва" е и 21-годишният Сергей Грудинин. Неговата леля Татяна Грудинина се свърза с руската редакция на Радио Свободна Европа. Тя изпрати няколко снимки на Грудинин, сред които и стоп кадър от видеото, за което Русия твърди, че показва оцелелия екипаж на крайцера.

На това изображение той може да бъде ясно разпознат, а лицето му съвпада с това от другите негови снимки, които Грудинина изпрати.

Сергей Грудинин (в синия кръг) на снимката, предоставена на Радио Свободна Европа от семейството му
Сергей Грудинин (в синия кръг) на снимката, предоставена на Радио Свободна Европа от семейството му
Стоп кадър, показващ Сергей Грудинин (третия отдясно) във видеото, публикувано на 16 април от Министерството на отбраната на Русия
Стоп кадър, показващ Сергей Грудинин (третия отдясно) във видеото, публикувано на 16 април от Министерството на отбраната на Русия

Официалната информацията, която семейството на моряка е получило от руските власти, обаче е, че той е загинал.

Неговата леля разказа пред Радио Свободна Европа, че майката на Грудинин - Тамара Грудинина, се е обадила на горещата телефонна линия веднага след новината за потъването на кораба. Тогава са ѝ казали, че синът ѝ е жив. Малко по-късно обаче с нея се свързва мъж, който се представя като Вакула - фамилията на заместник-капитана на "Москва". Той ѝ казва, че синът ѝ всъщност е в неизвестност.

Пред Би Би Си Тамара Грудинина разказа, че след време е получила още едно обаждане - този път друг представител на флота ѝ казал, че синът ѝ е "потънал заедно с кораба".

Региналната сайт на Радио Свободна Европа Crimea.Realities се свърза с родителите на Грудинин в Амурска област, в руския Далечен изток, за да ги помоли да потвърдят, че мъжът на снимката е техен син. Те казаха, че не искат да разговарят с журналисти, позовавайки се на психологическа травма.

Братовчедка на Грудинин, Татяна Тулупова, каза пред Би Би Си, че семейството се е чуло за последно с него на 10 април, когато той им е каза, че корабът отплава. Оттогава не са имали никаква връзка.

Грудинин е наборник, което означава, че по закон не е трябвало да бъде изпращан в зона на бойни действия. Русия води войната си срещу Украйна включително и по бреговете на Черно и Азовско море. Министерството на отбраната на Русия обаче твърди, че крайцерът "Москва" не е участвал в бойна операция.

XS
SM
MD
LG