Връзки за достъпност

Извънредни новини

Задраскани сърп и чук предизвикаха напрежение пред Паметника на съветската армия в София 


Проруски симпатизанти налетяха на бой на няколко младежи, които държаха транспаранти със задраскани сърп и чук и надпис: "Не предавай Македония"
Проруски симпатизанти налетяха на бой на няколко младежи, които държаха транспаранти със задраскани сърп и чук и надпис: "Не предавай Македония"

Отбелязването на 77-годишнината от победата над нацизма във Втората световна война и проруското шествие на т.нар. “Безсмъртен полк” на 9 май в София беше белязано от краткотрайни сблъсъсци пред Паметника на съветската армия.

Причина за напрежението стана плакат със задраскани сърп и чук, който няколко младежи без знамена показаха след пристигането на шествието, което тръгна от Паметника на Незнайния воин. До този момент те държаха само транспарант с надпис: “Не предавай Македония”.

Кратките сблъсъци между проруските симпатизанти, полицията и въпросните младежи беше предизвикана и от скандирания “убийци” и “окупатори” по време на официалните речи.

Освен представители на БСП, сред официалните лица, поднесли венци пред съветския паметник, беше и руската посланичка Елеонора Митрофанова, която от от началото на руската инвазия в Украйна демонстрира безпрецедентно остър тон спрямо българското правителство.

“Днес наблюдаваме безпрецедентна в своя мащаб кампания по пренаписване на историята. Агресорите и жертвите си разменят местата и вече се оказва, че Съветският съюз e бил нападнат от уж мирната и безобидна Германия”, каза тя пред множеството без да изясни кой е лансирал подобна теза.

Руската посланичка Елеонора Митрофанова
Руската посланичка Елеонора Митрофанова

Заради руската инвазия в Украйна и зачестилите сблъсъци между привърженици на проруската партия “Възраждане” и поддръжници на украинската съпротива районът на монумента беше поставен под засилена полицейска охрана.

Мотористи и членове на проруски паравоенни формирования дори обявиха, че денонощно ще пазят паметника от посегателства в навечерието на 9 май.

Въпреки това в понеделник той осъмна със задраскан с червен спрей надпис “На съветската армия освободителка”. Освен това на гърдите на женската фигура на върха на монумента личат следи от синя и жълта боя - цветовете на украинското знаме. Според БНТ боята е била изсипана с дрон.

Отбелязването на 9 май в София всяка година предизвиква противоречиви реакции сред българското общество, но тази година противопоставянето е особено силно заради войната в Украйна.

По тази причина общински съветници от “Демократична България” призоваха през уикенда Столичната община да забрани тазгодишното шествие на т.нар. “Безсмъртен полк”.

Българското шествие на "Безсмъртния полк" започна от Паметника на Незнайния воин
Българското шествие на "Безсмъртния полк" започна от Паметника на Незнайния воин

В България за първи път то се провежда през 2016 г., а в Русия - през 2012 г. Обикновено на тези шествия се носят знамена на Русия и СССР, както и снимки на загинали руски войници във Втората световна война.

Успоредно с тази проява в понеделник в София е планиран и “Поход срещу руския фашизъм”, който се организира от хората, провели няколко демонстрации в подкрепа на Украйна през последните седмици. Те протестират срещу опитите на Русия “да изнудва България” чрез спирането на газовите доставки за страната в края на април.

“На този фон про-руските лобита в България ще поискат от нас да се отдадем на лицемерни празненства по случай Деня на победата на Русия над фашистка Германия. Няма да го направим, защото днес фашизмът е в Русия на Путин”, пишат организаторите на събитието.

"Суверенна България", но с Путин и Кадиров. Как русофили празнуваха 9 май
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG