Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма случай на нов вид хепатит при децатa, съобщи Центърът по заразни и паразитни болести


The opening of an automated laboratory complex laboratory services Helix. For diagnosis of common diseases - cancer, cardiac, and infectious Hepatitis
The opening of an automated laboratory complex laboratory services Helix. For diagnosis of common diseases - cancer, cardiac, and infectious Hepatitis

При съмнителната проба, взета от дете от Бургас, не става въпрос за случай на неизяснения остър хепатит, за който съобщават редица държави в Европа. Това каза на брифинг във вторник директорката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Информацията, че е установен първият случай в България на дете, заразено с нов вид остър хепатит, беше съобщена в неделя от здравната министърка Асена Сербезова. След като пробите на детето бяха изследвани в Центъра по заразни и паразитни болести, във вторник информацията беше опровергана.

"Не се касае за този случай на остър хепатит, за който следим в Европа и света", каза проф. Христова.

По думите ѝ причината за заболяване на детето са прекарани преди време респираторни инфекции. В момента то се чувства добре и е изписано от болница.

В началото на месеца Националният център по заразни и паразитни болести започна тестове за наличието на хепатита в страната. Европейският Център за контрол на заболяванията изиска от всички страни от Европейския съюз и Европейската икономическа общност да засилят информираността и да докладват за всички потвърдени и възможни случаи при деца.

Съществуват пет основни типа хепатит, предизвикани от специфични вируси, пише Би Би Си. Те са познати като A, B, C, D и E, като според експерти нито един от тях не обяснява възпалението на черния дроб, което се наблюдава при новия тип. Все още се изследват възможните причини за рядкото заболяване.

То започна да се разпространява във Великобритания, като има отчетени случаи в редица страни като Нидерландия, Испания, както и САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG