Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН прие Чехия на мястото на Русия в Съвета по правата на човека


По време на изявление на руския външен министър Сергей Лавров пред ООН на 1 март множество дипломати демонстративно напуснаха залата.
По време на изявление на руския външен министър Сергей Лавров пред ООН на 1 март множество дипломати демонстративно напуснаха залата.

Общото събрание на ООН гласува с преобладаващо мнозинство Чехия да замени Русия в Съвета по правата на човека. Това е водещият орган на световната организация в тази сфера.

В подкрепа на решението гласуваха 157 държави, а 23 се въздържаха.

Чехия беше единственият кандидат за мястото, което остана празно след като ООН отстрани Русия от Съвета на 7 април заради военното й нападение в Украйна. Тогава те описаха действията на Москва като „груби и систематични нарушения и злоупотреби с правата на човека“.

Местата в 47-членния съвет, базиран в Женева, са разделени между регионални групи и заместник на Русия трябваше да дойде от източноевропейска страна.

След изваждането на Русия руският заместник-посланик Генадий Кузмин каза, че тя сама се е оттеглила от съвета преди гласуването.

Предстои съветът да проведе специална сесия на 12 май по искане на Киев, за да разгледа "влошаващата се ситуация с правата на човека в Украйна, произтичаща от руската агресия". В изявление на руското външно министерство от 10 май се казва, че Русия няма да участва в специалната сесия. Въпреки че Москва е отстранена, тя би могла да участва поради статута си на наблюдател.

Съветът на ООН по правата на човека е международен правозащитен орган. Неговите членове се избират с мандат от 3 години. Русия е част от институцията за периода от 2021 до 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG