Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протест на "Възраждане" прерасна в нов опит за сваляне на украинското знаме от Столичната община


Костадин Костадинов говори пред медиите, докато симпатизанти на "Възраждане" издигат стълба до Столичната община
Костадин Костадинов говори пред медиите, докато симпатизанти на "Възраждане" издигат стълба до Столичната община

Проруската партия „Възраждане“ проведе в сряда антиправителствени протести в София, Варна и няколко други града в страната с искане за оставката на кабинета на Кирил Петков.

Демонстрацията в столицата беше планирана пред Народното събрание в 18:30 часа. Малко след 20:00 часа участниците в протеста се отправиха към сградата на Столичната община на ул. "Московска", където направиха неуспешен опит да свалят украинското знаме от фасадата.

То беше закачено там с решение на Столичния общински съвет като символичен жест в подкрепа на Украйна в съпротивата ѝ срещу непредизвиканата военна инвазия, предприета от Русия на 24 февруари.

На мястото вече беше и председателят на партията Костадин Костадинов. Преди седмица негови съпартийци за кратко свалиха украинското знаме от фасадата, след което общински служители бързо го замениха с ново. Тогава активистите на "Възраждане" използваха вишка, за да достигнат до флага. Акцията им не беше спряна от охраняващите сградата полицаи.

В сряда обаче униформените направиха кордон пред Столичната община, което предизвика кратко напрежение. Стигна се дори до физически сблъсък с протестиращите и неуспешен опит за обръщане на бус на жандармерията от няколко симпатизанти на "Възраждане".

Основното искане на протестиращите е за оставка на премиера Кирил Петков.
Основното искане на протестиращите е за оставка на премиера Кирил Петков.

По време на демонстрацията пред парламента се събраха няколко десетки привърженици на проруската партия. Този път те не вееха руски знамена, а само български и партийни флагове. Демонстрантите скандираха призиви за оставка на Кирил Петков.

„Възраждане“ е парламентарно представена партия след изборите в края на 2021 г. Тя е една от седемте партии в настоящото Народно събрание и е в опозиция заедно с ГЕРБ и ДПС. Лидерът ѝ Костадин Костадинов се противопоставяше на ваксинацията срещу COVID-19 и призовава България да напусне НАТО и Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG