Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протест на "Възраждане" прерасна в нов опит за сваляне на украинското знаме от Столичната община


Костадин Костадинов говори пред медиите, докато симпатизанти на "Възраждане" издигат стълба до Столичната община

Проруската партия „Възраждане“ проведе в сряда антиправителствени протести в София, Варна и няколко други града в страната с искане за оставката на кабинета на Кирил Петков.

Демонстрацията в столицата беше планирана пред Народното събрание в 18:30 часа. Малко след 20:00 часа участниците в протеста се отправиха към сградата на Столичната община на ул. "Московска", където направиха неуспешен опит да свалят украинското знаме от фасадата.

То беше закачено там с решение на Столичния общински съвет като символичен жест в подкрепа на Украйна в съпротивата ѝ срещу непредизвиканата военна инвазия, предприета от Русия на 24 февруари.

На мястото вече беше и председателят на партията Костадин Костадинов. Преди седмица негови съпартийци за кратко свалиха украинското знаме от фасадата, след което общински служители бързо го замениха с ново. Тогава активистите на "Възраждане" използваха вишка, за да достигнат до флага. Акцията им не беше спряна от охраняващите сградата полицаи.

В сряда обаче униформените направиха кордон пред Столичната община, което предизвика кратко напрежение. Стигна се дори до физически сблъсък с протестиращите и неуспешен опит за обръщане на бус на жандармерията от няколко симпатизанти на "Възраждане".

Основното искане на протестиращите е за оставка на премиера Кирил Петков.
Основното искане на протестиращите е за оставка на премиера Кирил Петков.

По време на демонстрацията пред парламента се събраха няколко десетки привърженици на проруската партия. Този път те не вееха руски знамена, а само български и партийни флагове. Демонстрантите скандираха призиви за оставка на Кирил Петков.

„Възраждане“ е парламентарно представена партия след изборите в края на 2021 г. Тя е една от седемте партии в настоящото Народно събрание и е в опозиция заедно с ГЕРБ и ДПС. Лидерът ѝ Костадин Костадинов се противопоставяше на ваксинацията срещу COVID-19 и призовава България да напусне НАТО и Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG