Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не искаме да се снишаваме". Хиляди казаха "не на руския фашизъм"


Протестътсе проведе под наслов "Поход срещу руския фашизъм" и започна от сградата на президентството.
Протестътсе проведе под наслов "Поход срещу руския фашизъм" и започна от сградата на президентството.

На 9 май хиляди граждани излязоха в София на протест срещу продължаващата руска агресия в Украйна. Пред сградата на руското посолство обаче ги посрещна контра проява с български знамена и руска музика.

Секунди преди разговора ни, го виждаме да хвърля предмети към вратите на руското посолство. Това не са камъни, нито пръчки, нито домати - а две детски кукли, които прелитат над главите на плътния полицейски кордон около сградата.

Хвърля ги Петър Сардарев, след като полицаите не разрешават куклите да бъдат оставени пред вратите на посолството - "както беше редно и както се прави по цял свят. Навсякъде посолствата са изписани и боядисани в червено", казва Сардарев.

По куклите се виждат именно червени петна - символ на хилядите детски съдби, разрушени от руската инвазия в Украйна. Докато говорим със Сардарев и други хора донасят играчки - плюшено мече, заек, кукла, всичките оцапани в червено.

Идеята на акцията е да почете жертвите на руската агресия и да напомни за вината на тези, които я оправдават. По данни на украинското правителство най-малко 200 деца са загинали от началото на войната, а стотици други са били ранени.

"Искам да покажа, че тази подла, нечовешка война няма място в съвременния свят и трябва да направим всичко възможно тя да спре", казва Сардарев.

Петър Сардарев (в средата)
Петър Сардарев (в средата)

Той е сред хилядите хора, които в понеделник вечерта участваха в шествие под наслов "Поход срещу руския фашизъм" в София. То започна от президентството, премина покрай сградата на Министерството на вътрешните работи (МВР), Българското национално радио (БНР)и завърши пред посолството на Русия.

По думите на един от организаторите на протеста - музиканта Никола Груев - Kottarashky, нито денят, в който се проведе той, нито конкретният му маршрут са случайно избрани.

"Не можем да седим безучастно"

Денят е точно 9 май, защото "искаме да отбележим сакралната дата за диктатора Путин и за руския режим, като заявим, че ние сме европейци. И че сме против новия фашизъм – така наречения рашизъм", казва Груев пред Свободна Европа.

"Всички бяха наясно, че на тази дата в Русия ще има военни паради, ще се размотава военна техника в момент, в който продължава да се извършва геноцид на територията на Украйна. И не можем да седим безучастно и да гледаме как се изкривява истината", допълва той.

Колкото до двете крайни точки на протеста, Груев казва, че организаторите са държали на тях, защото "най-силните гласове нa путинската пропаганда идват основно от посланик [Елеонора] Митрофанова и за съжаление от президента [Румен] Радев".

По думите му те са били провокирани да включат сградата на МВР най-вече заради случая от миналия четвъртък, когато активисти на партия "Възраждане" свалиха украинското знаме от фасадата на Софийската община.

Никола Груев - Kottarashky
Никола Груев - Kottarashky

"Абсолютно недопустимо нещо – пред погледа на полицаи някой да спре вишка, да се качи в кабинета на някакъв държавен служител и да не бъде спрян, защото имало лице с имунитет", каза Груев.

"За това нещо трябваше да се поиска отговорност на служителя и да имаме поне някакво адекватно изявление от страна на министъра ни. Такова не последва."

"Тук не е Москва"

С преминаването си пред сградата на БНР пък протестиращите искат да изразят недоволството си от някои журналисти, които по думите на Груев разпространяват неверни твърдения за войната. Като такъв той определя Петър Волгин.

Докато преминават покрай сградите участниците в похода скандират "тук не е Москва", "червени боклуци", чуват се и освирквания.

Основните искания на протестиращите обаче са свързани с институциите в края и началото на шествието.

"За мен е абсолютно задължително да се мине през руското посолство", казва Кристиана.

"За да се покаже на Митрофанова, че далеч не са толкова малко българите, които подкрепят Украйна, Европа и европейското развитие на България. Ние сме истински патриоти, които не искаме да се снишаваме и искаме да се борим за достойнството на България в цивилизования свят", добавя тя.

Кристиана и съпругът ѝ
Кристиана и съпругът ѝ

Кристиана е дошла на протеста заедно със съпруга си. Казва, че не са пропускали никое от събитията в подкрепа на Украйна в София.

"Имам познати в Украйна, съчувствам на абсолютно целия народ. Украинците в момента спасяват не само своята държава, а абсолютно целия западен свят", казва тя.

Точно затова и разочарованието ѝ от решението на българския парламент да не предостави оръжия на Украйна, а само помощ под формата на ремонт на военна техника, е било огромно.

"Още не мога да повярвам. Защото почти 2 месеца чаках да бъде одобрен пакетът от истинска военна помощ за Украйна и в крайна сметка останах – и далеч не само аз – разочарована", казва Кристиана, докато държи в ръката си малко украинско знаме.

Цветомира и семейството ѝ
Цветомира и семейството ѝ

Недоволна от решението и от действията на българския президент е и Цветомира, която е дошла на площада заедно със съпруга и детето си. Тя настоява България най-накрая да гласува "някаква адекватна подкрепа за Украйна", колкото и "крехко" да е положението в управляващата коалиция.

"Изказванията на президента Радев са доста недопустими за нашето бъдеще и нашето настояще, което смятаме, че е европейско и трябва да остане такова", казва Цветомира на фона на веещи се български, украински и европейски знамена.

"Русия повече няма да бъде кървава държава"

Когато множеството преминава по "Графа" и продължава по "Драган Цанков", някъде в средата му се забелязва група хора, носещи разпънато друго знаме в бяло и синьо. Оказват се руснаци.

"Това е нашето знаме на свободата - знамето на опозиционна Русия, която е срещу войната", казва Александър, който е наполовина българин, наполовина руснак.

"Това знаме е без червен цвят, защото червеният цвят за нас означава кръв, тирания и режима на Путин. Заради това ние махнахме тази червена линия, като знак за това, че Русия повече няма да бъде кървава държава", обяснява той.

Александър е на 18 години и е в София само от малко повече от месец. Преди това цял живот е живял в Москва, откъдето е майка му.

"От 24 февруари вече нямам втора родина. Повече не мога да говоря, че съм от държавата, чиито войници насилват жените и убиват невинните хора", казва Александър.

Александър (в средата)
Александър (в средата)

По думите му той е излязъл да протестира срещу войната още в първия ѝ ден. Тогава полицията в Москва е арестувала пред очите му цялото семейство на неговата приятелка. Затова сега за него е важно да говори за тази друга Русия, да показва и на българите, и на украинците, че тя съществува.

"Много българи и украинци мислят, че цяла Русия поддържа Путин. Но не е така. Ако цялата държава поддържаше Путин, тогава за какво са тези репресивни закони? За какво са всичките арести?", отбелязва той.

"Да бъдем признателни на съветската армия"

По целия път до руското посолство протестът преминава мирно. Когато достигат крайната си точка обаче, участниците са посрещнати от руска музика и десетки полицаи. Оказва се, че униформените пазят не само входа на посолството, но и десетина души, които организират собствена, алтернативна демонстрация пред сградата.

"Тук сме, за да се радваме на този ден, който наистина не трябва да бъде забравен. Трябва да бъдем признателни на Съветската армия – всички, цяла Европа", казва Тодор Стоянов, който е част от контра събитието.

То е организирано от гражданско движение "Агора", а самият Стоянов е участник в редица протести, включително тези срещу правителството през 2020 г. През последните седмици той и движение "Агора" организираха и демонстрации срещу правителството на Кирил Петков.

Докато разговаряме със Стоянов зад полицейския кордон, разделящ двете групи протестиращи, от колоните звучи силна музика - "Катюша" преминава в "Комбат" на любимата на Путин банда "Любе". Песните на моменти успешно заглушават освиркванията и скандиранията "Убийци", насочени към руското посолство.

Питаме Стоянов как отговаря на обвиненията на по-големия протест, че неговата малобройна, но шумна група е организирана от руското посолство с цел провокация.

"Да виждате при нас друго знаме освен българското? А там (сред другия протест – бел. ред.) да виждате други знамена? Ако бяхме пратени от руското посолство, нямаше да сме с тези знамена", отговаря Стоянов.

През това време протестиращите срещу руската агресия осветяват руското посолство в жълто и синьо - цветовете на украинския флаг. Малко след това на фасадата се появява и образът на Путин, смесен с този на Хитлер.

От такива акции има голяма нужда, защото "проруските сили в България изобщо не са за подценяване", обобщава Никола Груев - един от организаторите.

Според него това България да е толкова "овладяна от руската пропаганда" се дължи най-вече на един изкривен прочит на историята.

"Ние в училище винаги сме били обучавани, че Русия ни е освободила – даже не само от османско иго, но и от някакво фашистко такова, което изобщо не е съществувало. Тази любов към Русия в България е доста надълбоко посята. Дотам, че много големи части от обществото не могат да се отърсят от нея дори когато очевидно тази държава в момента извършва нещо недопустимо. Но има и доста сериозна част от обществото, която е наясно с нещата, и тя трябва да се заяви."

XS
SM
MD
LG