Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без "самолета на Съдния ден". Как Путин обясни войната в Украйна по време на парада за 9 май


Владимир Путин по време на парада на Червения площад на 9 май 2022 г.
Владимир Путин по време на парада на Червения площад на 9 май 2022 г.

Руският президент Владимир Путин потвърди всичките си аргументи за това защо е започнал война в Украйна. Той направи това по време на военния парад в Москва за 9 май.

Путин каза, че се е готвело нападение на Крим, Донбас и "нашите исторически земи", че НАТО е „започнала активното военно усвояване на прилежащите към нас територии“, че борбата в Украйна е с „неонацистите“ и че Москва е нанесла „предупреждаващ удар“.

Не се сбъднаха прогнозите, че в понеделник Путин ще обяви всеобща мобилизация, а над Червения площад ще прелети специалният му "самолет на Съдния ден", който устоява на ядрен удар.

В понеделник Русия празнува 77 години от победата над нацистка Германия във Втората световна война. През тази година традиционният парад протича на фона на военната агресия на самата Русия в съседна Украйна.

По време на Втората световна война днешните самостоятелни държави Русия и Украйна са част от СССР. Страната е нападната от Хитлер, след като е била негов съюзник. Голяма част от боевете, водени между 1941 и 1945 протичат на територията на съвременна Украйна.

През 2014 г. Русия отнема територии от Украйна, а през 2022 започва широкомащабна война върху цялата й територия.

Русия нанесе „предупреждаващ удар“ и това беше „единственото правилно решение“, каза Путин по време на парада в понеделник. Според официалната версия на Кремъл Украйна е готвела нападение над Русия и е трябвало да бъде спряна. До този момент няма доказателства за такава подготовка от страна на Украйна.

От февруари 2022 г. Русия редува две твърдения – за това, че Украйна е готвела нападение над Русия или че Западът е готвел нападение над Крим, превзет от самата Русия през 2014.

Украйна не е член на НАТО.

В понеделник на Червения площад се проведе и традиционната минута мълчание в памет на загиналите през 40-те години. Путин обяви, че този път мълчанието е не само за убитите във Втората световна война, но и за руснаците, убити в Украйна през 2022 г. Той добави, че мълчанието е и в памет на хората, убити в Одеса през 2014 г. от „обстрела на нацистите“.

Парадът на Червения площад идва ден след като руската армия нанесе 12 ракетни удара по град Одеса. Пострадаха административни и жилищни сгради. Одеса, както и Киев, е обявена за град-герой от времето на Втората световна война и в Кремъл има алея с нейното име.

В последния месец западни анализатори очакваха, че на 9 май Путин ще обяви всеобща или частична мобилизация, като за целта официално ще обяви война на Украйна. Но това не се случи.

В предварителните съобщения на руските власти беше съобщено, че над Червения площад ще прелети така наречения "самолет на Съдния ден". Така се нарича специално проектирания самолет, от който руският президент би могъл да управлява страната по време на ядрена война. Но появата на самолета беше отменена заради неподходящото време.

Русия определя и сегашната си война, и Втората световна война с думи, които не съвпадат с определенията в останалата част от света. Тя нарича войната с Украйна „специална военна операция“, а Втората световна война обикновено замества с израза "Велика отечествена война", като представя нападението на Хитлер над СССР като по-важен епизод от войната на фона на всички останали.

Наскоро в руското законодателство влезе задължението да се представя ролята на СССР в победата над нацистка Германия като решаваща.

През 1945 г. Хитлер е победен от съвместните усилия на антинацистката коалиция, в която влизат Франция, Великобритания, САЩ и СССР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG