Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трагикомичен случай". "Възраждане" свали за кратко украинското знаме от сградата на Столичната община


Свалянето на украинското знаме от страна на представители на "Възраждане"
Свалянето на украинското знаме от страна на представители на "Възраждане"

Двама депутати от проруската партия „Възраждане“ свалиха знамето на Украйна от сградата на Столичната община (СО) в четвъртък. Това се случи въпреки присъствието на полицията на място.

През април Столичният общински съвет (СОС) взе решение за издигането на украинското знаме редом до българското на сградата на кметството на улица „Московска“. Съветът взе и решение да кръсти един от площадите в София „Героите на Украйна“ и друг - на руския опозиционер Борис Немцов.

Действията на общинските съветници бяха в знак на съпричастие с нападната от Русия Украйна. Тяхното решение беше върнато от областния управител на София от „Има такъв народ“ Иван Кючуков, но беше прегласувано със същия резултат.

В четвъртък двама депутати от „Възраждане“ издигнаха вишка, с която, без да им се попречи от полицията, свалиха украинското знаме от сградата на общината. Малко по-късно във Фейбуск лидерът на проруската партия Костадин Костадинов се похвали с акцията на своите съпартийци. Той обяви, че ще върне знамето на украинския посланик в София и предупреди столичния кмет Йорданка Фандъкова и „вички останали“ да не слагат „чужди знамена“.

„Искам да предупредя официално г-жа Фандъкова и всички останали, които искат да последват техния пример. Г-жо Фандъкова, не слагайте чужди знамена на сградата на българската Столична община. Ще бъдете подведена под отговорност за държавна измяна. Времето, в което вашето управление е факт, изтича. Идва времето, в което ще управляваме ние българите“, каза още Костадинов.

Председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев обяви поведението на депутатите от „Възраждане“ като „безобразно“ и допълни, че по случая вече има преписка в 5-то РУП.

„Установена е самоличността на извършителите. Това е свършено от полицаите тук пред сградата, на които, по техни думи, изрично е казано да не се месят, т.е. позовавайки се на правомощията си на народни представители е казано (от двамата депутати бел. ред.) да не им се пречи“, каза още Георгиев и подчерта, че минути по-късно на сградата на общината е издигнато друго украинско знаме.

„Не знам дали в съвременната история на Европа има толкова трагикомичен случай“, коментира председателят на СОС.

От началото на войната проруската „Възраждане“ организира и се включи в няколко протеста, които се обявиха за „неутралитет“ на България във връзка с войната в Украйна. По време на тези събития симпатизанти на партията развяваха руски знамена и скандираха името на руския президент Владимир Путин.

В сряда симпатизанти на „Възраждане“ и Костадинов попречиха на протестиращите с искания за предоставяне на военна помощ за Украйна да опаковат част от статуите в района на паметника на Съветска армия, известен като „Монумент на окупационната червена армия“ (МОЧА), с украински и български знамена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG