Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков започва проверка на "Турски поток" като "инструмент за влиянието на Путин"


Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

Министър-председателят Кирил Петков ще разпореди проверка за строежа на продължението на "Турски поток" през България. Това стана ясно преди началото на Министерския съвет в четвъртък.

„Нашите партньори виждат корупцията като основен инструмент за влиянието на Путин в нашия регион и в Европа. Този тип проекти са за точно това, което се говори, когато корупцията се ползва като инструмент за външната политика от страна на Путин“, каза още премиерът, който вчера се прибра от работно посещение в САЩ.

Продължението на руския газопровод "Турски поток" в България, с който се доставя руски газ към Сърбия и Унгария, беше построен за над 3 млрд. лв. за срок от близо една година. Изпълнител беше "Консорциум Аркад", зад който се оказа, че стоят основно руски подизпълнители. Почти целият капацитет на тръбата беше резервиран от руската "Газрпром". Строежът беше осъществен по време на третия кабинет с премиер Бойко Борисов. В същото време остана незавършена връзката между Стара Загора и Комотини, по която може да се доставя близо 1/3 от годишното потребление на газ на България. По този проект има и сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с произход от Азербайджан.

Преди началото на Министерския съвет Петков каза също, че България е отбелязала и голям напредък по намирането на заместващи самолети F-16, които да са алтернатива на забавените доставки, договорени между София и Вашингтон.

„Министърът на отбраната продължава с намирането на тези заместващи мощности (самолети), но ще имаме подкрепа и затова, така че българското небе да остане защитено“, каза още премиерът и добави, че това е било част от договореностите, постигнати по време на визитата му в САЩ.

Той отново потвърди, че правителството е сключило сделка за доставка на два танкера с втечнен газ, които ще пристигнат през юни и ще бъдат на цени „значително по-ниски“ от пазарните и от предлаганите от руската „Газпром“.

Руският газ за България: нито евтин, нито без алтернатива
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

„Министерството на енергетиката ще продължи с допълнителните преговори за дългосрочните доставки“, каза още Петков и подчерта, че с това е стъпка към първата „истинска диверсификация“ на доставките на синьо гориво.

Заедно с това правителството ще поиска от Европейската комисия разрешение за временно освобождаване от акциз за електроенергията и газа, така че цените за потребителите да бъдат намалени, за да не тежат на икономиката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG