Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цената на газа скача с 14 на сто


Прогнозата е, че през юни цената на газа ще падне

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ, считано от 1 май, в размер на 162,17 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от регулатора.

Това е с 14 на сто повече в сравнение с цената, утвърдена в началото на април. Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на "Газпром". От КЕВР съобщават, че поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

Актуализираните прогнози на "Булгаргаз" за цена на газа за юни показват около 140 лева за мегаватчас, което е по-малко в сравнение с цената за май. От комисията съобщават, че основен фактор за това са сключените от "Булгаргаз" сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на "Газпром". Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, "Булгаргаз" да внесе официално заявление с предложение за цена за юни.

В ценовия микс за месец май също е включено и цялото количество по анекса на договора от 2019 г. с фирмата доставчик от Азербайджан. По този начин ще бъдат задоволени напълно нуждите на битовите потребители, на топлофикационните дружества и на индустриалните клиенти, както и за количествата природен газ по програмата за освобождаване.

"За първи път България ще бъде 100 процента енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия. Дори и в тази извънредна ситуация “Булгаргаз“ осигурява необходимите количества за всички потребители и няма да има ограничаване на консумацията. Това е изключително добра новина, предвид кратките срокове за реакция след едностранното спиране на доставките от "Газпром", каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров в края на април.

В края на април „Газпром“, в нарушение на клаузите по сключени договори, прекрати доставките на газ за България, Полша и Литва. Това се случи заради отказа на страните членки на ЕС да изплащат суми за доставка на природен газ в специални сметки в рубли в руски банки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

На машина или на хартия. Как е по-сигурно да се гласува
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
XS
SM
MD
LG