Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Започва нова ера." Финландия обяви кандидатурата си за членство в НАТО


 Премиерката на Финландия Санна Марин и президентът Саули Нийнистьо
Премиерката на Финландия Санна Марин и президентът Саули Нийнистьо

Финландия ще кандидатства за членство в НАТО, съобщиха президентът Саули Нийнистьо и премиерката Санна Марин в неделя.

Това слага край на десетилетната политика на неутралитет на страната и проправя път към разширяване на Алианса на фона на руската военна агресия срещу Украйна.

“Днес се съгласихме, че Финландия ще кандидатства за членство в НАТО”, казаха премиерката и президентът и добавиха, че решението е взето след консултация с парламента. “Това е исторически ден. Започва нова ера.”

Очаква се в идните дни Швеция също да обяви намерението си да кандидатства за членство в НАТО.

Финландия и Швеция заговориха за възможността да се присъединят към НАТО след началото на руската военна агресия срещу Украйна.

Президентът и премиерката на Финландия казаха по-рано, че искат страната да се присъедини към Алианса “без забавяне”. Сега държавата потвърди намерението си. Очаква се парламентът да проведе гласуване следващата седмица, но тази стъпка се смята за формална. След това Хелзинки ще изпрати кандидатурата си.

Решението е коренна промяна в политиката на Финландия, която през последните десетилетия запазваше неутралитет. След руската инвазия в Украйна обаче подкрепата за евентуално членство в НАТО се повиши драстично. Финландия споделя 1300-километрова граница с Русия.

В събота президентът на Финландия съобщи на Владимир Путин намерението на страната си да кандидатства за членство в НАТО. Руският президент определи решението като “грешка”, която “може да има отрицателно влияние върху отношенията” между Русия и Финландия.

“Руските искания, целящи да попречат на разширяването на НАТО, както и инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г., фундаментално промениха средата за сигурност на Финландия”, отговори Нийнистьо.

Обявяването на кандидатурата на Финландия дойде на фона нa среща на външните министри на държавите от НАТО в Берлин. Сред темите се очаква да бъде и евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция. За приемането на нови членове е нужно единодушието на всички 30 държави от Алианса.

Външната министърка на Германия Аналена Бербок каза, че редица държави от НАТО са готови да приемат Финландия и Швеция по ускорена процедура.

Досега отрицателно отношение е изразила само Турция, но по-късно външният министър Мевлют Чавушоглу каза, че страната е готова на разговори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG