Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската офанзива в Украйна губи скорост. Ситуацията в Донбас "остава трудна"


Украински войник до унищожен руски танк
Украински войник до унищожен руски танк

Руската военна инвазия в Украйна “губи скорост”. Тази оценка се споделя от заместник-генералния секретар на НАТО и Министерството на отбраната на Великобритания. Украйна обаче предупреди, че ситуацията в Донбас, който сега е основна цел на руската офанзива, остава “много трудна”.

Оценките за липсата на напредък на руската армия дойдоха ден след като Украйна съобщи, че руските военни се изтеглят от района на източния град Харков. Градът е втория най-голям в страната и беше ключова цел за Москва от началото войната.

Според британското Министерство на отбраната Русия вероятно е загубила една трета от сухопътните си сили, изпратени през февруари в Украйна.

Офанзивата на руската армия в украинския регион Донбас “е загубила инерция и значително изостава”, написа министерството в Туитър като се позова на разузнавателна информация. Москва не е успяла да постигне значителни териториални придобивки, въпреки че усилията ѝ са насочени предимно към този район.

Такава беше оценката и на заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана.

“Бруталната инвазия на Русия губи скорост”, каза той в неделя по време на среща на външните министри на държавите от НАТО в Берлин. “Знаем, че със смелостта на украинския народ и армия и с наша помощ, Украйна може да спечели тази война.”

Една от основните теми на срещата на НАТО в Берлин е предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна. Според Джоана държавите, които подкрепят Киев, са “обединени, силни и ще продължат да помагат на Украйна да спечели тази война”.

В срещата в берлин участваше и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Той се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и каза, че “още оръжия и друга помощ са напът към Украйна”.

На този фон британското разузнаване съобщи, че руската армия в Украйна страда от изтощение, ниска бойна ефективност, нисък морал и проблеми с оборудването и логистиката. Според Лондон при сегашните условия е малко вероятно Русия да ускори драстично темпа си на напредване през следващите 30 дни.

Украйна твърди, че Русия сега се съсредоточава върху запазването на териториите, които вече е завладяла и охраната на маршрутите за доставка, и говорят за “трета фаза” на войната.

В същото време артилерийските и въздушните удари в Източна Украйна продължават. Според Киев това е опит на Москва да изтощи украинските сили и да унищожи позициите им в региона Донбас. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в неделя, че “ситуацията в Донбас остава много трудна”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG