Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна печели "битката за Харков". Руските сили се изтеглят, но все още има риск за цивилните


Украински военни след като са изтласкали руските военни от населено място близо до Харков. Снимката е от 13 май
Украински военни след като са изтласкали руските военни от населено място близо до Харков. Снимката е от 13 май

Руската армия се изтегля от района на Харков, съобщиха украинските власти. Градът е втория най-голям в страната и беше ключова цел за Москва от началото на инвазията в Украйна. Според Генералния щаб на украинската армия руските сили сега съсредоточават усилията си върху украинските позиции в региона Донбас.

Според Киев това е началото на “третата фаза на войната”, в която основната цел на руските сили ще бъде да запазят териториите, които вече са завзели. В началото на войната Русия започна широкомащабна офанзива срещу Източна, Южна и Северна Украйна. След като претърпя поражения обаче в началото на април руската армия се изтегли от Киев и се насочи предимно към Източна Украйна.

Една от стратегическите цели беше Харков, разположен на около 50 км от границата между Украйна и Русия. Градът беше подложен на обстрел от началото на войната.

Украйна “вероятно спечели битката за Харков”

Сутринта на 14 май говорител на Генералния щаб на украинската армия съобщи, че усилията на руската армия са “фокусирани върху осигуряване на изтеглянето на частите ѝ от Харков”. Губернаторът на региона и кметът на града потвърдиха, че руските сили се изтеглят от региона.

По-рано Ройтерс съобщи, че в града няма бомбардировки от около две седмици, но атаките срещу населените места в околността са продължавали и в петък.

Разрушения в Харков. Снимката е от 10 май 2022 г.
Разрушения в Харков. Снимката е от 10 май 2022 г.

Според базирания в САЩ Институт за изследване на войната Украйна “вероятно спечели битката за Харков”. Според последната оценка на експертите руската армия не е успяла да обгради града и сега се е отказала от опитите си да го направи. Според тях руските сили са изтласкани към границата от частите на украинската армия в региона.

Завземането на Харков беше сочено като ключова цел на руската армия от началото на войната. Градът е втория по големина в Украйна след столицата Киев и е разположен само на 50 км от границата с Русия.

От началото на войната той беше подложен на бомбардировки, които убиха стотици хора. Той остана ключова цел и след началото на втората фаза на войната заради близостта си до региона Донбас и до руската граница. Украинската защита на града обаче издържа в продължение на седмици.

“Твърде рано е да се успокояваме”

Губернаторът на Харковска област Олех Синехубов също каза, че украинската отбрана изтласква руската армия от района на Харков. Той добави, че хората започват да се завръщат по домовете си, но предупреди, че все още не е безопасно, защото голяма част от района е минирана.

“Твърде рано е да се успокояваме”, каза той, цитиран от Би Би Си. “Призовавам всички да отговарят адекватно на сирените и да не излизат на улиците, без да има нужда.”

Разрушения в Харков. Снимката е от 11 май 2022 г.
Разрушения в Харков. Снимката е от 11 май 2022 г.

Кметът на Харков Ихор Тереков каза пред Би Би Си, че руските сили са успели да влязат само в част от града и са били изтласкани бързо.

“Руснаците постоянно обстрелваха Харков, защото бяха много близо до града”, каза той и добави, че руските сили са изтласкани към границата.

“Сега е спокойно в Харков и хората постепенно се връщат в града. Осигуряваме вода, газ и електричество на всички жители. За жалост много жилищни сгради са разрушени или повредени. В бъдеще ще трябва да направим голяма реконструкция.”

“Трета фаза” на войната

Според Украйна войната навлиза в своята “трета фаза”, при която руските сили ще се опитат да запазят териториите, които досега са завладели.

В началото руската армия започна офанзива срещу Украйна от изток, юг и север. Силите на Москва се опитаха да превземат Киев, но срещнаха отпор от украинската отбрана. В началото на април руската армия се изтегли от района на Киев и остави стотици трупове на цивилни по улиците и в масови гробове в градове като Буча и Ирпен.

След това руските сили се съсредоточиха върху Източна и Южна Украйна. През последните седмици обаче те не отбелязват напредък в тези райони. Според Киев, Москва търпи сериозни загуби на хора и военна техника. Руското командване не публикува редовно данни за своите загуби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG