Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кръвопролитни боеве". Русия продължава офанзивата, но не печели територия


Жена преминава пред танкове на сепаратистите от самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР), разположени в Мариупол
Жена преминава пред танкове на сепаратистите от самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР), разположени в Мариупол

Във войната срещу Украйна все по-настойчиво се чуват имената на нови нападнати градове. Руската армия води тежко настъпление срещу Попасна в Луганска област, срещу Изюм близо до Харков, а в последните два дни и в Черкаси, Кировоград и Запорожие. Остават и "старите" й цели - Мариупол, Николаев, Одеса.

Въпреки тежките боеве руската армия напредва толкова бавно в Украйна, че за 9 май не може да има никакво постижение, което да представи пред руснаците за своя победа. По този въпрос са единодушни всички военни експерти, с които разговарят журналистите на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

На 9 май Русия ще проведе военен парад в чест на победата над нацистка Германия през 1945 г. Очаква се, че на тази дата президентът Путин ще добави към повода за честванията и действията си в Украйна, като заговори за "двойна победа" на Русия над това, което той определя като нацизъм.

Кремъл неоснователно нарича Украйна нацистка страна.

Тромавият руски напредък

От военна гледна точка руската армия нанася тежки удари по много градове, но се придвижва само с 1 до 10 км на ден, казва съветникът на президентската администрация на Украйна Олексий Арестович. В последната седмица имаше и един ден, в който Русия напредна с около 20 км.

За 71 ден война Русия все така владее само един голям град - Херсон, губи техника и войници, а на този фон е разпростряла действията си върху фронтова линия, дълга над 1500 км.

По данни на украинското разузнаване в момента на територията на Украйна се намира около 90-хилядна руска армия. Според Арестович това почти напълно изчерпва наличния й човешки ресурс и Русия ще бъде принудена да обяви поне частична мобилизация. Това, на свой ред, би означавало, че в боя ще влязат необучени или слабо обучени хора.

На този фон в края на април Москва обяви началото на втория етап от това, което нарича „специална военна операция“. В него беше заложено овладяването на Донбас и Южна Украйна. Засега нито една от тези цели не е постигната.

Линията на фронта, по която Русия води активни военни действия едновременно, е дълга над 1500 км. 1200 от тях са по източната линия Харков-Херсон (заедно със зигзагите на терена). Другото място на нападения остава заводът Азовстал в Мариупол. Трети фронт са районите на Николаев и Одеса и места в централна южна Украйна.

От силите на Украйна твърдят, че са убили над 24 500 руски войници от началото на войната, както и че са поразили хиляди единици руска бойна техника. Тези данни не могат да бъдат проверени в условията на война.

Източна Украйна

В четвъртък говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че само за денонощие руските сили са нанесли 77 въздушни удара по Украйна. По думите му в тях са били убити 310 украински бойци и са унищожени 36 военни цели.

Той добави, че са поразени складове за боеприпаси, свалени са украински дронове в Луганска област и черноморския Змийски остров, а в района на Попасна, близо до Луганск, е била унищожена артилерийска радарна система „американско производство“. Данните не могат да бъдат проверени.

Във вторник Киев съобщи за извършени над 50 руски ракетни атаки.

Според оценките на Министерството на отбраната на Великобритания масираните ракетни удари са свързани с опитите на Москва да предотврати доставките на нови оръжия и екипировка от Запада. Украинските сили се опитват да придвижат въоръжението от Западна Украйна към фронта в източната част на страната, пише Би Би Си.

Въпреки твърденията на руските сили от началото на войната, че нападенията им са насочени само срещу военни съоръжения, продължават и атаките срещу цивилни цели.

В ранните часове на четвъртък руска ракетна атака порази центъра на Днипро. Ръководителят на украинските железници Олександър Камишин съобщи, че е била поразена важна железопътна инфраструктура.

„Русия се опитва да съсипе логистиката ни, защото не може да ни победи на бойното поле“, написа той в Телеграм.

Днипро е разположен на река Днепър, където има и други два обстрелвани града в последните часове - Черкаси и Запорожие.

В района, в който се водят едни от най-тежките битки – край Харков и Изюм, се съобщава за най-малко двама убити цивилни и още над 10 ранени. Въпреки фокусирането на руските войски в тези точки, засега те не печелят нови територии.

Атаките на юг и готовността за отбрана срещу нови нападатели

Освен на източния фронт Русия продължава с опитите за напредък и в Южна Украйна.

Би Би Си съобщава за извършени ракетни удари срещу Николаев и Одеса в четвъртък сутрин. Освен блокирането на достъпа до пристанища, според западните разузнавания и думи на руски генерали, целта на Русия на юг е да достигне по земя окупираната от проруски сепаратисти област на Приднестровието, която е откъсната от Молдова.

Украинските власти съобщиха, че засилват охраната на границата си с Приднестровието заради възможността намиращите се там проруски сепаратисти и руски войски да извършат нападение.

В края на април в Приднестровието бяха извършени серия от нападения срещу различни обекти, а Украйна обвини Русия, че се опитва да въвлече региона във войната.

В сряда ръководството на украинската армия обяви, че е подготвено и за евентуалното присъединяване на Беларус към активните военни действия. В началото на войната Беларус беше една от точките, от които руските войски нахлуха в Украйна.

В сряда Минск обяви, че започва широкомащабни военни учения, с които да провери бойната си готовност. Беларуските военни подчертаха, че техните действия не представляват опасност за съседите им.

„Не изключваме, че в определен момент Руската федерация може да използва територията на Беларус или въоръжените й сили срещу Украйна“, каза говорител на Киев.

„Кръвопролитни боеве“ в Мариупол

В сряда украинското разузнаване съобщи, че Русия готви военен парад за 9 май в Мариупол. Появиха се и информации, че на същата дата Владимир Путин най-сетне ще обяви официално провеждането на война, което ще му позволи и наемането и изпращане на допълнителни войници на фронта. Тези твърдения бяха отхвърлени от Кремъл.

Една от основните цели на руските военни е пълното завладяване на южния пристанищен град Мариупол. Последното място, което не е овладяно от тях там, е металургичният комбинат „Азовстал“, който е защитаван основно от батальона „Азов“.

„Водят се ожесточени и кръвопролитни боеве“, каза командирът на „Азов“ Денис Прокопенко във видео, което самият той излъчи от вътрешността на комбината.

Обектът продължава да бъде подлаган на постоянни бомбардировки и обстрели. На няколко пъти от „Азовстал“ бяха извеждани цивилни граждани, но стотици бойци, както и цивилни остават в подземните укрития на комбината.

Русия обяви, че започва тридневно спиране на огъня, като в това време ще бъде даден шанс на оставащите цивилни да бъдат евакуирани. От началото на войната на няколко пъти беше договаряно прекратяване на огъня в различни точки, но според Киев руските сили многократно го нарушаваха.

Според американското разузнаване малко над 2000 руски войници продължават да се намират в района на Мариупол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG