Връзки за достъпност

Извънредни новини

Край на "военния неутралитет". Правителството на Швеция подкрепя влизането на страната в НАТО


Премиерката на Швеция Магдалена Андершон, 15 май 2022 г.
Премиерката на Швеция Магдалена Андершон, 15 май 2022 г.

Управляващата в Швеция Социалдемократическа партия ще подкрепи влизането на страната в НАТО. Това съобщиха от партията на пресконференция в неделя.

Изявлението идва след като по-рано същия ден и Финландия официално обяви, че ще кандидатства за членство в Алианса. Това слага край на десетилетната политика на неутралитет на двете страни и проправя път към разширяване на НАТО на фона на руската военна агресия срещу Украйна.

В своето изявление шведските социалдемократи казаха, че ще работят за членство в Алианса - нещо, което се подкрепя от обществеността и повечето опозиционни партии. Официалната кандидатура на страната се очаква до дни, посочват световните агенции.

"За нас социалдемократите е ясно, че военният неутралитет е послужил добре на Швеция, но заключението ни е, че няма да ни служи така добре и в бъдеще", каза премиерката на страната Магдалена Андершон по време на пресконференцията в неделя.

Тя добави още, че според нейната партия присъединяването към НАТО е "най-доброто за сигурността на Швеция и шведския народ".

Социалдемократите обаче посочиха, че са против разполагането на ядрени оръжия или "постоянни бази" на Алианса на шведска територия.

В понеделник предстои Андершон да поиска мандат от парламента в Стокхолм, за да започне преговорите за присъединяване.

Решението е коренна промяна в политиката на Швеция, която през последните десетилетия запазваше неутралност. След руската инвазия в Украйна обаче подкрепата за евентуално членство в НАТО се повиши драстично. Подобно изглежда ситуацията и в съседна Финландия, която има 1300-километрова обща граница с Русия.

Външната министърка на Германия Аналена Бербок каза, че редица държави от НАТО са готови да приемат Финландия и Швеция по ускорена процедура.

Досега отрицателно отношение е изразила само Турция, но по-късно външният министър Мевлют Чавушоглу каза, че страната е готова на разговори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG