Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството обсъжда компенсации от 15 лв. на ден за хотелите с украински бежанци


Председателката на Агенцията за бежанците Мариана Тошева
Председателката на Агенцията за бежанците Мариана Тошева

Правителството обмисля да продължи схемата за компенсация на хотелите, настанили украински бежанци, и след 31 май, но срещу 15 лв. на ден за всеки подслонен човек. Това каза пред бТВ в понеделник председателката на Агенцията за бежанците Мариана Тошева, която ръководи и Оперативната координационна група към правителството, отговаряща за гражданите, бягащи от войната в Украйна.

Досега сумата, която хотелите получаваха за всеки настанен украински бежанец, беше 40 лв. на ден. Срокът на тази мярка изтича на 31 май. През изминалите дни обаче част от хотелиерите се обявиха за продължаване на схемата.

"Правят се разчети в рамките на 15 лв. на ден, там където е възможно да останат хора и да бъдат настанявани хора. През Министерство на туризма трябва да се направят тези договорености", каза Тошева.

Тя посочи, че става въпрос за по-ниския клас хотели.

Същевременно в понеделник стартира мобилно приложение, чрез което бежанците от Украйна ще могат да посочат специфичните си нужди за настаняване. Платформата събира данни дали хората работят вече в района или имат предложение за работа от хотелиера, който ги е подслонил, дали детето им е записано на училище, дали имат хронични заболявания.

В петък Тошева съобщи, че около 63 000 украински бежанци в момента са настанени в хотели в страната, а досега потвърдените места в държавни бази, които ще трябва да приемат хората след 31 май, са около 33 000. Въпреки разминаването между броя на настанените в хотели хора и броя на свободните места в държавните бази, Тошева каза, че не се очаква да се стигне до остър недостиг.

В момента в България пребивават около 103 000 украинци, избягали от войната, която Русия започна срещу Украйна. От тях почти 40 000 са деца, сочи официалната статистика.

"Знам колко са страдали." Как Алла избяга от войната и стана учителка на други бежанци
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG