Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бойците на "Азов" всъщност са в плен. Как Джефри Сакс беше описан като човек „на Лубянка“


Руски войници претърсват бойци, излезли от завода "Азовстал" в Мариупол, 17 май 2022 г.
Руски войници претърсват бойци, излезли от завода "Азовстал" в Мариупол, 17 май 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Инфлацията е рекордна
  • Бойците от „Азовстал“ са в руски плен
  • Какво е „Нансенов паспорт“

Инфлацията за април е рекордна – за България тя е 14,4% спрямо същия месец през миналата година. Европейската комисия обаче прогнозира спад още през тази година.

„Азовстал“

Русия обещава да спазва международните закони по отношение на 264 украински бойци, които бяха изведени от завода „Азовстал“ в Мариупол. Сред тях има тежко ранени, които са настанени в руска болница. В украинските медии започна да се говори за това, че извеждането им от „Азовстал“ не е точно евакуация, както я наричат самите украински власти, а предаване в плен. Украинската армия ще отстъпи Мариупол на Русия, след като от завода излязат всички бойци.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Бежанците в България

От началото на войната в България са влезли около 250 000 украински бежанци. Много от тях не знаят какво да правят, след като минат границата – как да отидат другаде, ако искат? Къде да живеят, ако останат? Как да започнат работа, къде да учат децата им, как да си отворят банкова сметка. Свободна Европа започва видео поредица на украински език, където всичко това е обяснено от Яна Строй.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org.

Руското влияние

Какво им става на хората в България, чиято гледна точка за войната често съвпада с руската? Васил Гарнизов и Алексей Пампоров обсъждат този въпрос и стигат до извода, че непознаването на историята е един от отговорите.

Според Димитър Вацов руската пропаганда в българските онлайн медии е нараснала 10 пъти, откакто е започнала войната. Той разказва за последното изследване на този въпрос пред Генка Шикерова.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Какво е „Нансенов паспорт“

Руснаците, които емигрираха от Русия в знак на протест срещу войната, започнаха инициатива за възраждане на т.нар. Нансенови паспорти. Тези паспорти са въведени през 1922 г. за руснаците, които бягат на Запад от болшевишката революция. Те дават на хората временно удостоверение на личността, което не е обвързано с гражданството на определена държава.

И три препоръки

Председателката на „Действие“ Венета Лимберова е една от онези, които се пребориха за правото на едно бебе да има документ с две майки в него. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Новата министър-председателка на Франция е Елизабет Борн. За това коя е тя разказва Диляна Теохарова.

Депутати и експерти започнаха истерично да говорят за това, че ако България въведе еврото, това ще е отказ от суверенитет. Това не е вярно, казва Красен Станчев. Не е вярно и това, че трябва да има референдум по въпроса. Такова допитване би било равносилно на референдум „за“ или „против“ членството на България в ЕС.

… плюс моят личен фаворит

След 9 май Русия започна най-интензивната си кампания срещу западното съзнание като цяло. Това стана заради две открития, които сочат, че Москва е пред военнополитическа катастрофа – украинската армия се оказа по-силна от руската, а САЩ не се страхуват от ядрения шантаж на Путин. Това пише руският политолог Андрей Пионтковски, който изследва руско-американските отношения от повече от 50 години. Той твърди, че не помни друго време, в което Русия да е активирала толкова синхронно всичките си резерви в лицето на своите скрити агенти за влияние. Авторът изброява тези „резерви“ – Джефри Сакс, когото Пионтковски смята за човек "на Лубянка" (т.е. на КГБ), журналистът и писател Дейвид Игнейшъс, президентът на Съвета за международни отношения Ричард Хаас. Публикация на е-vestnik.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG