Връзки за достъпност

Извънредни новини

Инфлацията през април е рекордна. ЕК прогнозира, че ще намалее още тази година


Жена пазарува в месарски магазин в България. Снимката е илюстративна.
Жена пазарува в месарски магазин в България. Снимката е илюстративна.

Годишната инфлация за април 2022 г. спрямо април 2021 г. е 14,4 на сто. През първото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 4.5% спрямо съответното тримесечие на предходната година. Това съобщи Националният статистически институт във вторник.

Ръст на инфлацията

Инфлацията в България през април достига поредни рекордни стойности, като НСИ отчита ръст на потребителските цени от 14.4% спрямо април 2021 г. Инфлацията от началото на годината (април 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 7,8 на сто, а инфлацията за април спрямо март е 2,5 на сто, сочат още данните.

Най-много през последния месец са се увеличили цените на облеклото и обувките (6,4%) хранителните продукти и безалкохолните напитки (4,5%) и транспорта (3,5%).

От хранителните стоки най-силно са поскъпнали свинско, агнешко и пилешко месо, колбаси, яйца, домати, пипер, зрял лук и картофи. Единствено спад през изминалия месец се отчита при краставиците, марулята и рибата, съобщава още НСИ.

При нехранителните стоки най-голямо е увеличението на цените на метана, дизеловото гориво, облекло и обувки. Масовият бензин А95 през април е качил цена с 3,5%. Намаление на цените се отчита за черна и бяла техника и мобилни телефони.

Ръст на БВП

През първото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 4,5% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 1,0% спрямо четвърто тримесечие на 2021 г. Това беше съобщено също във вторник от НСИ, като експресната оценка се основава на предварителни налични към момента данни.

Тя представя най-ранната картина на икономиката във възможно най-кратки срокове след края на отчетното тримесечие с уговорката, че информацията, на която се основават, е ограничена и непълна.

Според експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2022 г. БВП в номинално изражение достига 30.4 млрд. лв. Реализираната добавена стойност е 25.856 млрд. лв.

Прогнози

В понеделник Европейската комисия изнесе пролетната си прогноза, според която се очаква ръстът на икономиката на България през настоящата година да е два пъти по-малък от миналогодишния - 2.1% спрямо 4.2%. И през 2023 г. темпото няма да догони това от 2021 г. - ръст от 3.1% на БВП.

Това ще доведе до намаляване с почти 66% на ръста на потреблението от населението спрямо нивото от 2021 г., предвижда още Брюксел.

Инфлацията - особено тази при енергията и горивата - би трябвало да започне да намалява още в средата на 2022 г. и да намалее до 5% догодина.

През 2023 г. не е изключено да има и т.нар. отрицателна инфлация при горивата, тъй като тогава ще се усети с известно забавяне ефектът от поевтиняване на петрола и газа по света, обобщава Дневник.

Подобна прогноза за намаляване на инфлацията в следващите месеци направи през уикенда и финансовият министър Асен Василев. Той каза, че най-високите й стойности в България са вече преминати и сега предстои инфлацията да се успокои.

Той обясни, че това се случва, защото инфлацията вече е калкулирана в цените. Отчете, че тя най-силно се усеща от крайните потребители чрез цените на храните и на строителните материали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG