Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството компенсира бизнеса с 80% от повишението на цената на тока над сумата от 200 лв. за мегаватчас


В понеделник министър-председателят Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов проведоха среща с представители на работодателите в Министерския съвет. 
В понеделник министър-председателят Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов проведоха среща с представители на работодателите в Министерския съвет. 

Компенсации в рамките на 80% от повишението на цената на тока над сумата от 200 лв. за мегаватчас, както и пълния размер на компенсацията от април плюс 100% от повишението на цената за май. Това са антикризисните мерки, които правителството представи на брифинг в понеделник.

Той се проведе, след като управляващите се срещнаха с работодателски и синдикални организации. В края на миналия месец организациите поискаха цените на газа да бъдат замразени към настоящите им нива по договора за доставка от Русия, както и потенциалното оскъпяването, което се очакваше при доставка от други източници, да бъде поето от държавата.

В понеделник министър-председателят Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов проведоха среща с представители на работодателите в Министерския съвет.

"Под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават да бъде компенсирано с 80% от държавата. Това дава възможност българският бизнес да няма притеснения за май и за юни", каза премиерът Кирил Петков на брифинга след края на разговорите.

"За газ компенсационната структура е: цялото повишение на цената на април спрямо май, плюс цялата компенсация за април. Тоест цената за месец май няма да е по-висока в крайна сметка от тази за месец април", посочи министърът на енергетиката Александър Николов.

Премиерът Петков също коментира ситуацията с природния газ, като каза, че азерският газ ще потече в пълните си количества към България от 1 юли, независимо кога бъде завършена газовата връзка с Гърция.

Правителството, работодателите и синдикатите се договориха и за дългосрочни мерки - под формата на законови промени, чрез които процесът на компенсиране за българския бизнес заради високите цени на тока да бъде автоматизиран.

Те ще включват "законови промени за финансиране на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" - изплащане на "свръхпечалби" от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата".

По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи. От работодателските организации посочиха, че засега отлагат протеста си, който беше планиран за сряда - 18 май. По думите им обаче те остават в протестна готовност, докато правителството започне да изпълнява поетите ангажименти.

На съвместен брифинг в края на април министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова (БСП) и представители на работодателските организации поискаха както компенсации, така и България да продължи да купува природен газ от "Газпром".

Тогава председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в страната Кирил Домусчиев каза, че много от производствата са отказали да приемат доставки за май, тъй като нямат яснота за цените на електроенергията и природния газ през следващия месец.

Газовият гигант "Газпром" обаче едностранно спря доставките за България на 27 април. Причината за това е отказът на България и останалите страни от ЕС да плащат газа в рубли, тъй като това е в противоречие с дългосрочните договори за доставка.

В неделник Кирил Петков съобщи, че доставка на втечнен газ от САЩ с два танкера се очаква да пристигне през юни. Тя ще бъде на крайна стойност еквивалентна на цената на "Газпром". По думите на Петков след това България ще сключи и дългосрочен договор без посредници и на "доста по-ниски цени" от моментните на пазара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG