Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС отново намери причина да отложи дебата по исканията за отстраняване на Гешев


Мнозинството във ВСС за пореден път реши да отложи разглеждането по същество на искането за отстраняване на Гешев.
Мнозинството във ВСС за пореден път реши да отложи разглеждането по същество на искането за отстраняване на Гешев.

Повече от два месеца, след като правосъдната министърка Надежда Йорданова внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт, мнозинството в съвета отново отложи неговото разглеждане.

От март насам съдебните кадровици няколко пъти насрочваха свои заседания, за да се произнесат по искането, но в крайна сметка те бяха отлагани по различни поводи. Преди две седмици те окончателно допуснаха и обединиха искането на Йорданова с това на служебния ѝ предшественик Янаки Стоилов, което ВСС неправилно отказа да разгледа миналото лято.

Очакваше се, че основанията, посочени в двете искания най-накрая ще бъдат разгледани в сряда, но и този път мнозинството от Пленума на съвета намери причина за отлагане. Този път такава се оказа жалбата на правосъдната министърка пред Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на ВСС да разгледа само частично основанията в нейното искане.

Тезата на повечето членове на съвета беше, че те могат да обсъждат само случаи, които са били в рамките на мандата на Гешев като главен прокурор, а не преди него. Йорданова обжалва това пред ВАС, а по-рано тази седмица съдът указа на ВСС все пак да разгледа частично казуса “Жоси”, макар той да предхожда избора на Гешев за главен прокурор. Съдът обаче отхвърли другите претенции на министърката.

Тъй като тя има право да обжалва това съдебно определение пред петчленен състав на ВАС, повечето от съдебните кадровици в четвъртък изразиха становище, че трябва да изчакат окончателното решаване на този казус преди да обсъдят отстраняването на Гешев.

“Ако продължим да разглеждаме предложението сега, имаме неяснота какво ще се случи в последващ момент”, каза в началото на заседанието на ВСС представляващият съвета Боян Магдалинчев.

В отговор Надежда Йорданова припомни на колегите му, че още на предишното им заседание на 4 май обстоятелството, че тя е подала жалба пред ВАС им е било известно, но въпреки това са насрочили обсъждането на отстраняването на Гешев за 18 май. Тя добави, че “явно има промяна на вижданията”.

“Искам да уведомя министъра, че няма промяна в моите виждания. Да не се притеснява. Нямам търпение да бъдат разгледани и двете искания, за да стане ясно на българските граждани, че основанията са неоснователни и смешни. Това, което се случва е политическа поръчка с цел овладяване на прокуратурата с използването на нелегитимни цели, както се използват други институции срещу българските граждани”, репликира я главният прокурор.

Той дори обвини Йорданова, че нейната истинска цел е да бави процедурно обсъждането на отстраняването му, за да дава повод на политици да критикуват ВСС пред медиите.

“Искането на проверка за законосъобразността на административните актове не е бавене на процедура. Това се нарича законност“, отговори му правосъдната министърка.

След кратък дебат мнозинството в Пленума на ВСС все пак прие предложението на Магдалинчев и отложи дебата по двете искания за предсрочно освобождаване на главния прокурор до окончателното произнасяне на ВАС по жалбата на Йорданова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG