Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС откри процедурата за Гешев. Ще се произнесе за отстраняването му след седмица 


Главният прокурор Иван Гешев, председателката на ВКС Галина Захарова и правосъдната министърка Надежда Йорданова
Главният прокурор Иван Гешев, председателката на ВКС Галина Захарова и правосъдната министърка Надежда Йорданова

Висшият съдебен съвет (ВСС) официално откри процедурата по искането на правосъдната министърка Надежда Йорданова за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт.

Мнозинството в Пленума на съвета реши да обсъди изцяло пет от случаите, посочени в искането ѝ, а останалите четири - само частично. Това ще се случи на следващото му заседание на 12 април.

Това означава, че съдебните кадровици ще разговарят подробно за разследването на случаите на полицейско насилие на протестите през лятото на 2020 г., казуса “Осемте джуджета”, разследването на отравянето на Емилиян Гебрев, случайното разпределения на делата в съдилищата и за указанията на прокуратурата във връзка с транспортните престъпления.

Членовете на съвета ще засегнат само частично случаите с евродепутатката Елена Йончева, делото “Баневи срещу България“, сигнала срещу Гешев за фирма “Жоси“ и коментарите на главния прокурор по адрес на адвокатурата и някои неправителствени организации.

Заседанието на ВСС в понеделник продължи над 5 часа като живото излъчване от него за кратко беше прекъснато от хакерска атака. По информация на IT специалист от съвета е имало хакерска атака срещу Държавната агенция за електронно управление, в резултат на което временно е бил прекъснат достъпът до сайтовете на ВСС, на правителството и на всички, които са на домейн justice.bg и government.bg.

Малко преди началото на заседанието пък Иван Гешев огласи становището си по искането на Надежда Йорданова, според което изпълнителната власт няма никакви правни аргументи за освобождаването му, а цели овладяване на прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG