Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът отказа да свали имунитета на Елена Йончева по искане на прокуратурата


Елена Йончева
Елена Йончева

Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на евродепутата Елена Йончева. Това съобщи БТА във вторник.

Става дума за обвинение, което през 2019 Специализираната прокуратура повдига на Йончева за пране на пари, източени от фалиралата КТБ. През тази година тя е депутат от БСП и влиза в европарламента в квотата на партията.

Прокуратурата цели да докаже, че между 2010 и 2013 г. Йончева е получила средства по договор за документални филми с ТВ7, за които още тогава е знаела, че са източени от фалиралата КТБ. Йончева отрича да е била запозната с произхода на средствата.

В одобрения доклад на ЕП се отбелязва, че тя е била изслушана от парламентарната правна комисия и че според нея искането за имунитета й цели да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат.

Документът отчита, че обвиненията са били предявени от двама политически опоненти на Йончева и през 2018 г. - осем години след твърдените престъпления, без да има убедително обяснение за такова закъснение.

Посочено е и становището на Съюза на българските журналисти, че в случая става дума за посегателство срещу свободата на изразяване на политически съперник. Отчитат се данните от разпространения в български медии запис от разговор, за който приложена експертиза открива съвпадение с гласа на бившия премиер Бойко Борисов, и в който се споменава името на Йончева.

Решението е взето с тайно гласуване в понеделник вечер, като резултатите са обявени на следващата сутрин. 418 евродепутати отхвърлят искането, 264 го подкрепят, а 11 са се въздържали.

Разследването започва след сигнал от депутата от ГЕРБ Делян Добрев. През ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров инициира процедура по сваляне на имунитета на Йончева като депутат от БСП. Тя се отказва сама от него. Година по-късно наследникът на Цацаров Иван Гешев иска и имунитета ѝ като евродепутат.

Сигналът от ГЕРБ е подаден в отговор на заканата на Йончева да продължи да се занимава с публично появилите се твърдения, че премиерът Бойко Борисов има връзка с купена къща в Барселона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG