Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаят "Осемте джуджета" стигна до Европейския съд по правата на човека


Явор Златанов
Явор Златанов

Случаят с предполагаемата жертва на схемата за изземване на бизнеси със съдействието на прокуратурата и МВР, описана от разследването на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета”, ще бъде разгледан от Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), съобщиха от неправителствената организация.

Става въпрос за жалба на Явор Златанов, син на асансьорния производител Илия Златанов, който твърди, че е основният потърпеш от схемата, ръководена от бившия следовател Петьо Петров-Еврото и съпругата му Любена Петрова.

В основата на историята стои конфликт между баща и син, които са били съдружници. Бащата търси съдействието на бившия следовател, за да си възвърне активи, за които твърди, че са присвоени от сина му, но в крайна сметка и двамата се оказват в ролята на жертви.

Към днешна дата Илия Златанов води съдебна битка за контрола над групата си от фирми „Изамет“, а Явор Златанов остана без единия си бъбрек, вследствие на остра бъбречна недостатъчност, използвана, по думите му, за неговото изнудване.

И двамата твърдят, че заради организираната от Петьо Петров, жена му Любена и представители на прокуратурата, МВР и „Делта гард“ схема, са загубили различни активи, сред които луксозни коли, злато и големи суми пари.

По случая беше образувана прокурорска проверка през лятото на 2020 г., но до момента държавното обвинение отказва да обяви публично какъв е нейният развой. На този фон Явор Златанов подава жалба в ЕСПЧ, откъдето през януари го уведомяват, че ще разгледат казуса с приоритет, съобщиха от Антикорупционния фонд във вторник.

Синът на Илия Златанов твърди пред европейските съдии, че изземването на негови средства и вещи в рамките на разследване на спецпрокуратурата срещу него е извършено с користна цел - тяхното присвояване. В жалбата му се казва още, че бизнесът му е заграбен чрез “брутална процесуална принуда” - чрез задържането му в ареста.

Именно, докато е зад решетките, Явор Златанов изпада в много тежко здравословно състояние, в което твърди, че е бил изнудван продължително време да прехвърли дяловете си от семейния бизнес на подставено лице.

Впоследствие спецпрокуратурата се разпорежда с иззетите от Явор Златанов и майка му злато и пари в брой, предавайки ги в нарушение на процесуалните разпоредби и въз основа на неистински документи на Илия Златанов и Димитър Ламбовски, като последният дори няма никакво известно отношение към воденото разследване.

И двамата твърдят, че ценностите са присвоени от Любена Петрова още пред сградата на спецпрокуратурата, което обстоятелство не е известно да е проверено и до днес, въпреки че става дума за публична сграда, опасана с камери за видеонаблюдение, припомня Антикорупционният фонд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG